Četvrtak, Juli 31, 2014
Unsko-sanski kanton 3° C Cloudy
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Svijet, Vijest dana, Vijesti
Izrael neće stati dok ne uništi sve tunele – Novi napad na školu UN, SAD poslale municiju Izraelu
31. Juli. 2014.

U Gazi je nastavljena izraelska vojna ofanziva protiv palestinskog pokreta Hamas. Palestinci koji su se od sukoba sklonili u školu Ujedinjenih nacija u sjevernom dijelu Pojasa Gaze, povrijeđeni su u jutrošnjem izraelskom vazdušnom napadu na obližnju džamiju. SAD potvrdile da su Izraelu uputile municiju u vrijednosti od oko jednu milijardu dolara.

Uprkos međunarodnim osudama,Izrael je danas najavio da će nastaviti vojnu ofanzivu na pojas Gaze, započetu još 8. jula. Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je da operacija neće stati dok svi tuneli koje je prokopao Hamas ispod granice Gaze i Izraela ne budu uništeni. Pred sjednicu vlade u Tel Avivu, on je naglasio da je Izrael odlučan da unisti tunele, koji se koriste za napade na vojnike i naselja”sa ili bez prekida vatre”. Broj poginulih na palestinskoj strani dostigao je danas 1.374, uglavnom civila, a na izraelskoj je poginulo 59 ljudi, uključujući 56 vojnika. Ranije danas Izrael je mobilisao još 16.000 rezervista i tako povećao ukupan broj mobilisanih do sada na 86.000.

SAD Izrael snabdijeva bombama za udare na Gazu

Izraelska vojska je mobilizirala još 16.000 pripadnika rezervnog sastava, a Pentagon otvorio zalihe oružja za Izrael.

Gaza – 17:10

Nastavljaju se zračni napadi na Gazu.

“U napadu bespilotnom letjelicom, na glavni trg u Gazi, pogođen je jedan putnički automobil i tom prilikom je poginulo dvoje, a povrijeđeno 20 osoba, javio je dopisnik Al Jazeere Tamir al-Mishal.

On je kazao da je četvero ljudi poginulo u Deir al-Balahu te da je danas u Gazi ubijeno ukupno 37 osoba.

New York 16:59

Riyad Mansour, palestinski ambasador u UN-u kaže da izraeska vlada želi počiniti genocid i istrijebiti stanovništvo Gaze.

Ambasador Izraela u UN-u Ron Prosor rekao da je novac koji je svijet donirao Gazi – zloupotrijebljen te da je Izrael „pristao na prekid vatre, ali ga je Hamas odbio“.

Prosor je prozvao katarskog emira da pomaže izgradnju tunela.

Washington 16:50

Američki muslimanski lideri kritiziraju vlast SAD-a i Kongres da vojnom i finansijskom podrškom Izraelu saučestvuju u ubijanju civila u Pojasu Gaze, piše Anadolija.

„Naravno da bez finansijske i vojne pomoći Amerike, Izrael ne bi ni mogao da nastavi ubijanje Palestinaca. SAD jeste saučesnik u zločinima u Gazi, jer je to jedina zemlja koja bi i mogla zaustaviti izraelske napade“, kazao je lider Muslimanske organizacije za mir sa sjedištem u SAD-u, Osama Abu Irshaid.

Ističući da ni vlasti u Washingtonu nisu zadovoljne dešavanjima u Gazi, Irshad tvrdi da je unutrašnji mehanizmi nisu kadri da interveniraju i dodaje da je to pokazatelj koliko je izraelski lobi jak u Americi. On kaže da izraelski napadi u Gazi ugrožavaju i nacionalno-sigurnosne interese SAD-a te da blokadom pritiska prema Izraelu, Kongres svoju zemlju izlaže riziku. Tvrdi da rješenja problema neće biti sve dok zvaničnici Amerike na to pitanje gledaju isključivo sa izraelskog aspekta.

Direktor Vijeća američko-islamskih odnosa (CAIR) Nihad Awad je kazao da je agresivni stav Izraela plod bezuslovne i bezgranične podrške SAD-a.

„Članovi Kongresa su zabrinutošću za lične reizbore objedinili vanjsku politiku, pa bez oslobađanja Kongresa od stega izraelskog lobija, neće biti ni moguće osloboditi Gazu. Američki Kongres je mjesto pod opsadom Izraela“, kazao je Awad.

Direktor Fondacije američko-muslimanskog društva za mir za (MAS Freedom) Mahdi Bray tvrdi da izraelsko-palestinski sukobi mogu završiti isključivo po završetku izraelske okupacije cijele teritorije Palestine. On dodaje da Izrael u svemu ima bezgraničnu podršku SAD i da mu je to prva uzdanica u zlodjelima koja čini. Bray je pozvao sve muslimanske zemlje i muslimane da se udruže u zaštiti naroda u Pojasu Gaze.

New York – 16:43

Predstavnik UNRWA-e na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a izvijestio da je u kampovima te organizacije u Gazi 220.000 izbjeglica.

UNRWA kaže da se usvakoj učionici u njenim školama nalazi po 80 palestisnkih izbjeglica.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision