Petak, August 1, 2014
Unsko-sanski kanton 0° C Clear
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
USK, Vijest dana, Vijesti
Izrečene presude za ubistvo Cvijana Radića
1. August. 2014.

U Kantonalnom sudu u Sarajevu izrečena je presuda šestorici optuženih za ubistvo Cvijana Radića u januaru 1997. u Bihaću.

Tako je prema presudi Asmir Bakrač dobio osam godina, Fuad Poprženović pet, Izet Šahinović pet, Husein Kunić jednu godinu i osam mjeseci, Halid Velagić sedam, a Ejub Ikić pet godina zatvora.

Podsjećamo, Cvijan Radić, prijeratni građevinski inspektor u Općini Bihać, uhapšen je 29. januara 1997. godine u zgradi Općine Bihać kada je došao da posjeti kolege.

Odveden je u Policijsku upravu Bihać, gdje je bio pritvoren dva-tri dana. Nakon što je pušten na slobodu izgubio mu se svaki trag. Njegovo tijelo pronađeno je 1. februara 1997. na površini Crnog jezera kod Bosanske Krupe, a ubijen je s dva hica u srce i glavu, te svezan za betonski blok i bačen u jezero.

Istragu o ovom predmetu vodilo je Kantonalno tužilaštvo u Bihaću. Za 16 godina tri bihaćka tužioca su dužila ovaj predmet, ali ga nisu okončala.

Istragu je sredinom 2012. godine reaktivirala Federalna uprava policije, čiji su pripadnici nakon 16 godina uspjeli rasvijetliti slučaj, ali su zbog opstrukcija u radu zatražili izuzeće Tužilaštva USK. Prema odluci Federalnog tužilaštva predmet je dodijeljen Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu.

Optuženi su uhapšeni 8. januara 2013.  godine i otad se nalaze u pritvoru.

ZADNJE VIJESTI IZ USK Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision