Janukovič u ruskoj bazi, na Krimu protesti protiv Kijeva – Moskva najavljuje povećanje carina Ukrajini
25. Februar. 2014. u 7:52

KIJEV – Ukrajinski mediji izvjestili su da se predsjednik Vikotor Janukovič, koga je opozvao parlament i za kojim je izdat nalog za hapšenje zbog optužbi za masovno ubistvo, nalazi u ruskoj pomorskoj bazi u Sevastopolju. Prema informacijama izvora televizijskog kanala ATR, za Janukoviča je pripremljen desantni brod Crnomorske flote RF, kojim će se navodno uputiti u Rusiju, preneo je “Glas Rusije”.

8.30 – Predstavnici gradskih vlasti Sevastopolja na Krimu, koji se smatra glavnom bazom ruske Crnomorske flote od 1783. godine, povjerili su gradsku administraciju biznismenu Alekseju Čaliju, na zahtjev hiljade građana koji su izašli na ulice u znak protesta zbog događaja na kijevskom trgu Majdan, tražeći da sami odlučuju o svojoj sudbini.
Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov je ranije rekao da je Janukovič, poslije odluke parlamenta o njegovoj smjeni u subotu, krenuo ka vojnom aerodromu Belbek na Krimu, ali da je odustao i otišao u drugom smjeru poslije saznanja da ga tamo čekaju novoimenovani šefovi ministarstva policije i državnih bezbjednosnih službi.
Objavljujući da je za Janukovičem izdat nalog za hapšenje, Avakov je naveo da je Janukovič, u svojoj privatnoj rezidenciji u regionu Balaklava na Krimu, okupio svoje obezbjeđenje i rekao im da izaberu hoće li da ostanu sa njim. Neki su odlučili da ga napuste i uzeli su oružje zvanično registrovano, da bi ga predali vlastima na Krimu, naveo je Avakov. Sa preostalim telohraniteljima Janukovič je sa još jednim saradnikom otišao iz rezidencije u Balaklavi “sa tri automobila ka nepoznatoj destinaciji, gaseći sve sisteme komunikacije”, naveo je Avakov, prenjele su agencije. Janukovič je pokušao da napusti Ukrajinu u subotu privatnim avionom, a portparol ukrajinske granične službe Sergij Astahov je novinarima AFP rekao da su njegovi pomoćnici tom prilikom pokušali da podmite pripadnike granične policije, što su oni odbili.

Ruski ministar ekonomije Aleksij Uljukajev upozorio je Ukrajinu da će Moskva podići carine na uvoz, ukoliko Kijev potpiše Sporazum o partnerstvu sa EU.
“Poručujemo Ukrajini: Imate pravo da idete svojim putem, ali onda ćemo mi morati da podignemo carine na uvoz”, rekao je Uljukajev u  intervjuu jendom njemačkom dnevniku.
Rusija je trenutno veliko tržište za robu izvezenu iz Ukrajine.
Uljukajev je istakao da će, zbog trgovinskih sporazuma unutar Zajednice nezavisnih država, Rusija biti preplavljena necarinjenom robom iz EU, ukoliko bi Kijev potpisao Sporazum o prodruživanju sa evropskim blokom.
Uljukajev je, takođe odbacio mogućnost da će Ukrajina ostati veliki trgovinski partner sa Rusijom ako potpiše Sporazum sa EU.