Janukovič: VRATIĆU SE U KIJEV – “Krim se odvaja od Ukrajine, Kijev odgovoran” – EU odlaže pregovore o Južnom toku
11. Mart. 2014. u 10:52

MOSKVA –  Kijev – Brisel – Opozvani predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič se danas obratio javnosti, po drugi put u posljednjih desetak dana iz Rusije, poručivši da će se vratiti u ukrajinsku prestonicu čim okolnosti dozvole, kao i da ostaje jedini legitimni predsjednik i vrhovni komandant oružanih snaga Ukrajine.

11.08 – Predsjednik prelazne ukrajinske vlade Arsenij Jacenjuk je optužio Rusiju da svojim sve većim vojnim prisustvom u ukrajinskom autonomnom regionu Krimu pokušava da podrije svjetski bezbjednosni sistem.
Jacenjuk, koji će u četvrtak otputovati u SAD gdje će razgovarati sa američkim predsjednikom Barakom Obamom, izjavio je govoreći o situaciji na Krimu: “Ovo nije konflikt između dvije strane. Ovde je riječ o aktivnostima Ruske federacije koje imaju za cilj da podriju sistem globalne bezbjednosti”, prenio je Rojters.
11.03 – Savjet za nacionalnu bezbjednost i odbranu (SNBO) Ukrajine traži od parlamenta da u zemlji formira nacionalnu gardu i objavi delimičnu mobilziaciju, saopštio je na zasjedanju Vrhovne rade u utorak Aleksandar Turčinov kome je parlament povjerio dužnost predsjednika države, objavile su RIA Novosti.
“Formirati nacionalnu gardu na osnovu unutrašnje vojske koja će imati za cilj zaštitu zemlje i građana od spoljašnjeg i unutrašnjeg napada. Objaviti djelimičnu mobilizaciju u nacionalnu gardu Ukrajine i u oružane snage Ukrajine”, pročitao je Turčinov zahtjev SNBO.
10.25 – Šef njemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer, koji boravi u posjeti baltičkim državama, rekao je danas u Estoniji da Njemačka veoma ozbiljno dijeli zabrinutost svojih baltičkih partnera, povodom situacije na Krimu i u Ukrajini, prenose njemački mediji.

Ostajem predsednik i vrhovni komandant vojske

Janukovič se obratio javnosti, po drugi put u poslednjih desetak dana iz Rusije, poručivši da ostaje jedini legitimni predsednik i vrhovni komandant oružanih snaga Ukrajine.
“Siguran sam da se vojnici neće povinovati naređenjima kriminalaca”, rekao je Janukovič na konferenciji za novinare koju je održao u ruskom gradu Rostovu na Donu, u izložbenom centru “Vertol ekspo”.

Evropska komisija (EK) će odložiti pregovore sa Rusijom o Južnom toku, saopštila je portparol za energetska pitanja, Sabina Berger.

Prema njenim riječima, EU će nastaviti pregovore sa Rusijom na tehničkom nivou, ali će obustaviti planirane političke pregovore u svjetlu daljeg razvoja situacije u odnosima između EU i Rusije, prenosi B92.
Evropska unija je prošle sedmice prekinula razgovore sa Rusijom o viznoj liberalizaciji i ekonomskom sporazumu, u znak protesta zbog dešavanja na Krimu koji je pod kontrolom ruskih snaga. Evropska unija tvrdi da su sporazumi koje je Rusija potpisala s nekoliko zemalja o izgradnji Južnog toka protivni propisima EU, što Rusija osporava. Rusija tvrdi da su ugovori za Južni tok sa aspekta međunarodnog prava ista kao sporazum koji je EU sklopila s Rusijom o gasovodu Sjeverni tok koji snabdijeva Njemačku ruskim gasom.
Evropski komesar za energetiku, Günther Oettinger  je njemačkim medijima rekao da Evropa ima puna skladišta gasa, a zima je blaga. On je rekao da podržava odluku EU da zbog krimske krize uvede sankcije protiv ruskih zvaničnika i nekih od imućnih Rusa, ali je naglasio da je protiv širokih ekonomskih sankcija.