Janukovič: Zapad kriv za krizu, Rusija treba da djeluje – Ukrajina razmatra uvođenje vandrednog stanja na Krimu – EU: Nova Vlada je legitimna
28. Februar. 2014. u 1:42

MOSKVA, KIJEV, ROSTOV NA DONU – Bivši ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič za krizu u zemlji optužio Zapad, a Rusiju pozvao da djeluje. Ukrajina će tražiti od Rusije njegovo izručenje i razmatra uvođenje vanrednog stanja na Krimu gdje su jutros, po tvrdnjama iz Kijeva, naoružani ruski vojnici zauzeli aerodrome u Sevastopolju i Simferopolju. Rusija je to demantovala, a aerodrom u Simferopolju napustilo je nekoliko desetina naoružanih. Vršilac dužnosti predsjednika Ukrajine i predsjednik Vrhovne rade (skupštine) Aleksandar Turčinov smjenio je danas načelnika Generalštaba i glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Jurija Iljina, javile su ukrajinske agencije pozivajući se na pres službu Turčinova.
13.15 – Evropska unija (EU) priznaje prelaznu vladu u Kijevu kao legitimnu i poziva sve zemlje da poštuju teritorijalni integritet Ukrajine, saopšteno je danas iz Evropske komisije u Briselu. “Prelaznu vladu je izabrala Rada (skupština) čiji legitimitet nije sporan, tako da je priznajemo kao legitimnog partnera”, rekao je novinarima portparol Komisije Olivije Baiji, ali je dodao da ta vlada “tek treba da uspostavi funkcionalne institucije”.

Viktor Јanukovič, koji je opozvan sa mjesta predsjednika Ukrajine, prvi put se danas pojavio u javnosti na konferenciji za novinare u Rostovu-na Donu u Rusiji. On je na početku rekao da je napustio Ukrajinu zbog prijetnji po njegov život i naglasio da ga niko nije svrgnuo sa vlasti već da je bio prinuđen da ode. Takođe, Јanukovič je rekao da će nastaviti borbu za budućnost Ukrajine protov onih koji pokušaju da zavedu strah i teror. Prema njegovim rečima, vlast u zemlji je u rukama nacionalističkih i profašitički orijantisanih ljudi, koji predstavljaju apsolutnu manjinu u Ukrajini. NJegovim obraćanjem u Rostovu i zvanično je potvrđeno da je utočište našao u Rusiji.