Kardiovaskularne bolesti uzrok su 17,5 miliona smrtnih slučajeva u svijetu godišnje, a procjenjuje se da će ih do 2030. godine prouzrokovati 23 miliona. Neke od namirnica koje svakodnevno možete da jedete mogu da utiču na smanjenje rizika od nastanka srčanih bolesti.
“Zdravije srca se povezuje sa ishranom, vježbanjem, prestankom pušenja. Svakom takvom promjenom smanjićete rizik od nastanka srčanih bolesti”, kaže dijetetičarka Suzi Burel. Ona otkriva koje namirnice svakodnevno treba konzumirati da bi vaše srce bilo zdravije.
1. Voće i povrće
Banane, spanać, brokoli i krastavci prepuni su kalijuma. Takva ishrana u vezi je sa smanjenim krvnim pritiskom i manjim rizikom od razvoja srčanih bolesti.
“Neka vam cilj bude da pojedete nekoliko voćki dnevno i barem dvije do tri vrste povrća”, napominje Burelova.
2. Orašasti plodovi
Orašasto voće je izvor zdravih masti, a orasi su posebno bogati omega-3 masnim kiselinama koje su jako dobre za zdravo srce.
Dijetetičarka kaže da se šaka orašastih plodova dnevno povezuje sa smanjenim rizikom od nastanka srčanih bolesti.
3. Vlakna
“Vlakna iz mahunarki i voća, najprije jabuka i banana, snižavaju nivo ‘lošeg’ holesterola”, kaže Burelova i savjetuje da te namirnice budu dio vaše svakodnevne ishrane.
4. Prirodne masnoće
Dijetetičarka savjetuje da izbjegavate prženu hranu i povećate unos kvalitetnih masnoća iz namirnica kao što su maslinovo ulje, semenke i avokado.
5. Riba
Svaka riba je zdrava, ali omega-3 masnim kiselinama obiluju losos, svježa tuna i sardine.
“Ako ove tri vrste ribe uvrstite u svoju ishranu, to je najlakši način kojim ćete povećati unos omega-3 masnih kiselina i imati zdravije srce”, poručuje Burelova, prenosi N1.