Petak, Septembar 15, 2017
Unsko-sanski kanton 0° C Snow
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
USK
Jedna od najvećih investicija u BiH: Kinezi ulažu u pokretanje rudnika i termoelektrane Kamengrad
15. Septembar. 2017.Izvor vijesti: field_5752f0f7e6d9e

Agencija za unapređenje stranih investicija (FIPA) Bosne i Hercegovine dovela je investitora za rudnik i termoelektranu (TE) Kamengrad (Sanski Most), saopćila je ta agencija.

Budući da postoji visok stepen saglasnosti između investitora i nosioca projekta o realizaciji investicije, dogovoreno ja da tehnička ekipa iz Kine posjeti Kamengrad u narednih deset dana kako bi s vlasnicima projekta dogovarali tehničke detalje u vezi s realizacijom projekta, nakon čega će uslijediti potpisivanje konačnog sporazuma o realizaciji investicije. Uz kapitalnu investiciju od 1.020.000.000 KM, pokretanje proizvodnje rudnika i proizvodnja električne energije TE Kamengrad će predstavljati jednu od najvećih investicija u BiH.

Naime, direktor FIPA-e Gordan Milinić primio je delegaciju firme Energy China Group na čelu s potpredsjednikom grupacije Yu Gangom, delegaciju kompanije China Energy Engineering koju su predstavljali predsjednik Dong Bin i zamjenik direktora Zuo Zhong, kao i predstavnike kompanije Lager Posušje na čelu s izvršnim direktorom Draganom Stipićem sa saradnicima, koji je vlasnik projekta Rudnik i TE Kamengrad.

Ovo je bio četvrti sastanak s kineskom delegacijom na kojem je razgovarano o navedenom projektu. Direktor Milinić je ostvario kontakt s navedenom kompanijom početkom ove godine u cilju realizacije investicije u projekat rudnika i termoelektrane Kamengrad jačine 2 X 215 MW.

Vlada Federacije BiH je na 59. sjednici u 2016. godni donijela odluku kojom izgradnju termoelektrane u Sanskom Mostu svrstava u strateški projekat u energetici u Bosni i Hercegovini.

Realizacija ovog strateškog projekta će doprinijeti u velikoj mjeri ekonomskom razvoju kako lokalne zajednice, kantona, tako i Bosne i Hercegovine te će imati veliki uticaj na zapošljavanje, saopćila je FIPA.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision