Jednodnevi štrajk ljekara u Srbiji – Štrajk nastaviti i nakon izbora
10. Mart. 2014. u 11:02

BEOGRAD – Predstavnici Sindikata lekara i farmaceuta Srbije (SLFS) stupili su jutros u jednodnevni štrajk upozorenja, a od nadležnih traže ukidanje solidarnog poreza za lekare, kao i da se ukine zabrana zapošljavanja u zdravstvenim ustanovama u naredne dvije godine.
Predsjednik tog sindikata Dragan Cvetić rekao je novinarima da je u štrajku više od 130 zdravstvenih ustanova u kojima taj sindikat ima članove. “Mi imamo članstvo 130 zdravstvenih ustanova, ali stižu nam i dopisi ustanova u kojima nemamo članove da nas ljudi podržavaju i da će učestvovati u štrajku”, objašnjava Cvetić.
On kaže da u KBC “Bežanijska kosa”, gdje inače radi kao anesteziolog, danas nema redovnih operacija da se rade samo hitni slučajevi i da je takvih od jutros bila samo jedna.
“Danas na Bežanijskoj kosi nema redovnih operacija. Mi u proseku imamo 15 do 20 operacija dnevno, danas radimo samo hitne. Sve što može da sačeka, sačekaće sutra”, kaže Cvetić.
Uvođenje solidarnog poreza je, kako kaže, kap koja je prelila čašu, jer je tako oporezovano 17.000 lJekara specijalista i subspecijalista koji nose zdravstveni sistem i najviše rade.
“Ovo je upozorenje, vapaj ljekara, struke da se krene u rješavanje sistemskih problema. Sistem se urušava, lekari iz Srbije odlaze”, kaže Cvetić i dodaje da će se štrajk nastaviti čim prođu izbori i formira vlada, jer će tada imati sa kim da pregovaraju.