Ako nas neki miris asocira na jesen, to je svakako miris pečenih kestena.Ukusne poslastice od ovih divnih jesenjih plodova možete pripremiti i u svom domu.
Najviše ga volimo pečenog, koji je najednostavniji za prirpemu. Sve što vam je potrebno jeste domaći kesten i nož. Kako se ne biste posjekli, uzmite oštar reckavi nož za hljeb. Svaki kesten zasijecite po površini, sve dok se ljuska lijepo ne rastvori.
Neko je ljubitelj i kesten-pirea, a možete ga spermiti na slijedeći način:
– Skuhajte 1 kg kestena i ogulite ga. S obzirom na to da se najbolje gule dok su još vrući, držite ih poklopljene u loncu da što duže ostanu topli.
– Usitnite oguljene kestene u pire
– Nalijte 500 ml mlijeka, dodajte 20 grama šećera i 25 ml ruma, te kuhajte dok kestenje ne upije mlijeko i dok se sve ne prožme, miješajući.
– Ako vam se čini da je smjesa pregusta, dodajte mlijeka, a ako je prerijetka, kuhajte malo duže.