Ponedjeljak, August 11, 2014
Unsko-sanski kanton 2° C Mostly Clear
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Region, Vijesti
Josipović: Pitanje je da li imamo para za borbene avione
11. August. 2014.

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da nije pitanje da li Hrvatska treba da ima borbenu avijaciju već da li može da je priušti zbog finansijskih razloga.

“Optimalno bi bilo da, bez opasnosti po državne finansije, možemo imati borbene avione. Inače, ima sedam država u NATO-u koje nemaju borbenu avijaciju. Ali, Hrvatska bi bila prva koja je imala borbenu avijaciju a koja je ostala bez nje”, izjavio je Josipović za riječki Novi list.

Josipović je o tome govorio nedjelju dana nakon incidenta u kojem je Hrvatsko ratno vazduhoplovstvo izgubilo jedan MiG-21 kod Zagreba, što je ponovo aktelizovao priču o lošem stanju u avijaciji te zemlje, starosti borbenih aviona i problemima prilikom remonta letelica u Ukrajini i Rumuniji.

On je dodao da nije dobro da se zbog pojedinih incidenata izvlači zaključak da hrvatska vojska “ne vrijedi ništa”, mada je potvrdio da u tehnici zaostaje zbog finansijskih problema.

Josipović je istakao da odgovor na pitanje treba li Hrvatskoj borbena avijacija nije jednoznačan, jer još ima prostora da se dogode pomaci u ekonomiji, nađe rešenje sa stranim partnerima ili ponuda koja uključuje povoljan kredit ili ofset program.

ZADNJE VIJESTI IZ Region Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision