Ponedjeljak, August 11, 2014
Unsko-sanski kanton 0° C Clear
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Bosna i Hercegovina, Vijest dana
Kako će biti raspodijeljen novac od donatorske konferencije?
11. August. 2014.

Gotovo mjesec dana nakon velike donatorske konferencije održane u Briselu, obećani novac za pomoć u obnovi još nije dostupan. Procedure za dodjelu su još nejasne, a nisu utvrđeni ni kriterijumi. Interesorna radna grupa Savjeta ministara trebalo bi da sutra ponovo pokuša dogovoriti način raspodjele donatorskih sredstava.

Prioriteti za obnovu su poznati od ranije – stambeno zbrinjavanje onih koji su ostali bez krova nad glavom, obnova škola i infrastrukture. Međutim zbog sporih procedura početak školske godine u nekim mjestima bi mogao da bude ugrožen. Do početka nove školske godine ostalo je manje od mjesec dana. Toliko će proći i dok prva donatorska sredstva budu operativna. Za neke škole moglo bi da bude prekasno.
Endi Mek Gafi, portparol Delegacije Evropske komisije u BiH kaže da će u narednih nekoliko nedjelja biti završene  ugovorne procedure.
Raspodjela donatorskog novca odvijaće se kroz dvije faze.
“Donacije će se dijeliti onako kako donatori odluče. Pošto ste pomenuli Evropsku komisiju, oni će to dijeliti kao što dijele IPA sredstva u nešto bržoj proceduri”, kaže Mustafa Alikadić, predsjedavajući Radne grupe Savjeta ministara za izradu kriterijuma za raspodjelu pomoći Bosni i Hercegovini.
U suštini implementaciju kredita će vršiti entiteti u saradnji sa lokalnim zajecnicama.
Koliko će neka lokalna zajednica uspjeti da povuče donatorskih sredstava, zavisiće od projekata koje budu ponudili. Banjaluka je, kaže njen gradonačelnik, već pripremila dio projekata.
U Briselu ističu da je od ključnog značaja koordinacija sa vlastima BiH jer, kako su rekli, oni znaju najbolje šta je i gdje potrebno. Ovu tvrdnju je teško potkrijepiti dokazima, jer ni tri mjeseca nakon poplava BiH nije uspjela utvrditi kriterijume za raspodjelu pomoći. Opravdanje je kompleksan sistem raspodjele, a prijedlog da se preuzme sistem predstavljen na donatorskoj konferenciji.
Briselska spora birokratija i sarajevska poslovična indolentnost ne ulivaju previše nade najugroženijima da će hladne dane i školsku godinu dočekati na toplom i suvom.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision