Jednostavan način da jagode duže budu svježe jeste da ih operete sirćetom čim ih donesete iz supermarketa.
Trik koji je podijeljen u objavi na Redditu takođe funkcioniše i za drugo bobičasto voće kao što su maline i borovnice, a sve što vam treba je malo sirćeta, hermetički zatvorena posuda za skladištenje i malo strpljenja.
Prvo napravite tečnost sastavljenu od vode i sirćeta po izboru, a zatim dobro operite bobičasto voće s njim prije nego što ih pustite da se potpuno osuše na kuhinjskom pultu.
Ovaj korak je ključan i može potrajati sat ili dva kako bi bobice bile potpuno osušene.
Zatim uzmite hermetički zatvorenu posudu, na primjer, staklenu teglu, i napunite je svojim opranim i osušenim bobicama prije nego što je stavite u frižider.
Kao dodatnu mjeru predostrožnosti, takođe možete staviti komad kuhinjskog ubrusa na dno posude, koji će upiti svu prisutnu dodatnu vlagu i spriječiti da vaše bobičasto voće postane pljesnivo.
Ova metoda pomaže u sprečavanju širenja plijesni koja se pojavi na bilo koju drugu bobicu u posudi.
Ako uočite jednu ili dvije bobice koje su počele da trun, pokušajte da ih uklonite što je prije moguće. Ostatak jagoda bi trebao ostati svjež oko dvije sedmice.