“Umjesto bijelog i crvenog mesa konzumirati ribu i gljive. Od masnoća upotrebljavati hladno cijeđeno maslinovo ulje. Šećer i slatkiše treba maksimalno izbjegavati. Naročito se djeca pogrešno hrane jer vole da jedu fabrički napravljene slatkiše i brzu hranu koji su puni aditiva koji su štetni po organizam. Umjesto kolača treba napraviti kuglice od suhog voća koje se brzo prave i ne treba ih peći”, kaže Handžić.
Kombinacije mogu da budu raznovrsne, a ljekar navodi jednu od njih: 100 gr. suhih šljiva, 100 gr. hurmi, 100 gr. suhih smokava, 100 gr. oraha ili badema, 1 banana i 2 kesice cimeta. Šljive, hurme, smokve, orahe i bademe sitno isjeckati ili samljeti i pomiješati sa ostalim sastojcima, formirati kuglice i posuti ih kokosovim brašnom.
“Osim toga, za jačanje imuniteta korisno je uzimati svakodnevno bijeli luk, jer se bijeli luk smatra ‘biljnim antibiotikom’. Poželjno je svako jutro napraviti i popiti smoothie jer je pun vitamina i minerala neophodnih za pravilnu funkciju organizma. Smoothie praviti po mogućnosti sa što više povrća. Može da se pravi tako što se u blender stave listovi i korijen celera, listovi i korijen peršuna, jedna mrkva, list raštike, list kupusa, list kelja i jedna banana. To se izmiksa, doda malo vode i popije se ujutro. Treba uzimati i pivski kvasac, jer je najbolji izvor vitamina B-kompleksa”, savjetuje Handžić.
Dodaje kako je jako važno obratiti pažnju i na PH vrijednosti u krvi, tj da li postoji ravnoteža kiselosti i alkalnosti u organizmu. Najjednostavniji način postizanja alkalnosti organizma se postiže ako se pomješaju 2 supene kašike jabukovog sirćeta i 1/3 kafenene kašičice sode bikarbone. Smjesa će se zapjeniti, a kada mjehurića nestane dodaje se 200 ml. vode i to se popije. Sodu bikarbonu je preporučljivo kupiti u apoteci, ističe ljekar.