Mnogo vrsta povrća može se uspješno zamrzavati, ali je važno pravilno ga pripremiti kako bi se sačuvali ukus, tekstura i hranljive materije.
Evo uputstava za zamrzavanje raznih vrsta povrća i savjeta kako da ga pripremite i skladištite:
1. Grašak
Priprema: Očistite ga i blanširajte 2-3 minute u ključaloj vodi. Potom ga brzo ohladite u ledenoj vodi da biste zaustavili proces kuvanja.
Čuvanje: Osušite grašak i rasporedite ga po plitkom plehu u jednom sloju, pa zamrznite. Nakon toga ga prebacite u kesu ili posudu.
2. Mrkva
Priprema: Oljuštite i isijecite na kockice, kolutiće ili štapiće. Blanširajte 2-3 minute, zatim ohladite u ledenoj vodi.
Čuvanje: Osušite, rasporedite u jednom sloju, zamrznite, a zatim prebacite u posudu ili kesu.
3. Brokoli i karfiol
Priprema: Očistite, podijelite na cvjetiće i blanširajte 3-4 minute. Potom ih stavite u ledenu vodu da se ohlade.
Čuvanje: Osušite, zamrznite na plehu, pa prebacite u kesu ili posudu.
4. Paprike
Priprema: Isijecite papriku na trakice, kockice ili kolutove (ne morate je blanširati).
Čuvanje: Rasporedite u jednom sloju na plehu, zamrznite i prebacite u kesu ili posudu.
5. Tikvice
Priprema: Isijecite na kolutiće ili kockice i blanširajte 2-3 minute, pa brzo ohladite.
Čuvanje: Nakon što se osuše, zamrznite u jednom sloju i prebacite u kesu.
6. Špinat, blitva i kelj
Priprema: Blanširajte listove špinata, blitve ili kelja dvije minute. Ohladite u ledenoj vodi, ocijedite i osušite.
Čuvanje: Nakon što se listovi osuše, možete ih prebaciti direktno u kesu ili formirati kuglice od listova i zamrznuti.
7. Luk i bijeli luk
Priprema: Luk i bijeli luk možete nasjeckati na kockice, a nije neophodno blanširanje.
Čuvanje: Prebacite direktno u kesu ili posudu i zamrznite.
8. Paradajz
Priprema: Paradajz se obično blanšira (30 sekundi u ključaloj vodi), pa se skine kora, a potom se sječe ili pasirano zamrzava.
Čuvanje: Možete ga staviti u posude ili kese, u komadima ili kao pire.
9. Mahune
Priprema: Operite boraniju pod mlazom hladne vode. Odsijecite vrhove i krajeve mahuna. Ako želite, isijecite mahune na kraće komade (po želji, obično na dužinu od 3-4 cm). Blanširajte 2-3 minute u ključaloj vodi. Potom ih brzo ohladite u ledenoj vodi da biste zaustavili proces kuvanja.
Čuvanje: Osušite, rasporedite u jednom sloju, stavite pleh u zamrzivač dok boranija ne postane čvrsta (obično nekoliko sati), a zatim prebacite u posudu ili kesu.
Opšti savjeti:
Blanširanje: Blanširanje povrća u ključaloj vodi na nekoliko minuta, a zatim hlađenje u ledenoj vodi, ključno je za očuvanje boje, ukusa i hranljivih materija. Osim toga, usporava kvarenje.
Pakovanje: Koristite kese za zamrzavanje ili hermetički zatvorene posude kako biste spriječili ulazak vazduha i stvaranje leda. Ostavite malo prostora u posudama jer se povrće može proširiti prilikom smrzavanja.
Čuvanje: Povrće možete čuvati u zamrzivaču 8-12 mjeseci, ali najbolje ga je iskoristiti unutar šest mjeseci kako bi se sačuvali ukus i tekstura.
Zamrznuto povrće je idealno za korišćenje u kuvanim jelima, čorbama i varivima.