Nedjelja, August 3, 2014
Unsko-sanski kanton 0° C Rain And Snow
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Bosna i Hercegovina, Izdvojeno
Kako preživjeti: Kućni budžet kraći za hiljadu maraka
3. August. 2014.

Brojnim domaćinstvima u narednom periodu biće potrebno oko hiljadu maraka kako bi isfinansirali tek nekoliko neizostavnih troškova, poput pripreme školaraca za novu školsku godinu, kupovine drva za ogrev te povrća i voća za zimnicu, pišu Nezavisne novine.

To pokazuje računica aktivista udruženja za zaštitu potrošača i sudeći prema njihovim brojkama, predstojećih sedmica mnogi će se uhvatiti za glavu.

“Najjeftinije je grijanje na drva. Uzeli smo da domaćinstvu treba minimum devet kubnih metara drveta, a ako uzmemo da je metar 65 maraka i tome dodamo rezanje i cijepanje, to košta oko 700 maraka”, kazao je Dragovan Petrović, sekretar Pokreta potrošača Republike Srpske.

Kada se toj cifri doda minimalno 200 maraka, koliko je potrebno da se opremi jedan školarac, a kojem je potrebno kupiti udžbenike, školski pribor i poneki odjevni predmet i obuću, dođe se do ukupne cifre od 900 KM.

“Što je veći razred u pitanju, udžbenici su skuplji, a i za garderobu je potrebno izdvojiti više novca, pa samim tim i izdaci su mnogo veći”, naglašava Petrović.

I Mesud Lakota, dugogodišnji borac za zaštitu prava potrošača iz Sarajeva, kaže da porodici slijedi trošak od minimalno hiljadu maraka. A to, ističe on, nije nimalo lak zadatak za brojne kategorije stanovništva. Situacija je, kaže Lakota, dramatična za mnoge porodice u BiH.

“Već dugo idemo silaznom putanjom što se tiče standarda građana, u smislu da je sve više siromašnih. A, jesen je najteži period za ove kategorije. Mnoge porodice nemaju mogućnost da obezbijede normalno preživljavanje tokom zime, a država nema robnih rezervi da može reagovati, ni količinom, ni cijenama, čiji bi rast trebalo da zaustavi”, kaže Lakota.

U koliko se teškoj situaciji bh. porodice nalaze, Lakota ilustruje i procjenom da će članovi nekih domaćinstava na zimu da cvokoću, jer za nabavku drva nemaju novca, a biće, sigurno je, i onih koji nemaju novca da pripreme zimnicu.

Da je on u pravu, nedvosmisleno potvrđuju podaci nadležnih institucija, prema kojima su dvije prosječne plate nedovoljne da se obezbijedi sindikalna potrošačka korpa.

Za tu korpu, naime, potrebno je izdvojiti oko 1.800 maraka, a prosječna neto plata iznosi tek 830 KM. Ne čudi, stoga, to što se trgovci na gradskim tržnicama žale da im je pazar sve “mršaviji”, iako je na pragu sezona kupovine namirnica za zimnicu.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision