Petak, Januar 12, 2018
Unsko-sanski kanton -3° C Clear
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Izdvojeno, USK
Kantonalni sud u Bihaću stavio van snage predstečajni postupak u Agrokomercu
12. Januar. 2018.Izvor vijesti: nap.ba

Kantonalni sud u Bihaću stavio je van snage rješenje Općinskog suda u Bihaću, kojim je bio otvoren predstečajni postupak u Agrokomercu, potvrđeno je za agenciju Patria iz te kompanije.

Predstečajni postupak u AC-u je bio pokrenut na osnovu potraživanja tri pravna lica iz Velike Kladuše i tri privatna lica. Ukupna potraživanja sa kamatama iznose svega 60-ak hiljada KM. Agrokomerc je nudio da se potraživanja izmire vansudskom nagodbom, ali su tražioci to odbili, što je otvaralo sumnju da je predstečaj bio dogovoren proces kako bi privatna lica prisvojila vrijednu imovinu Agrokomerca.

Eksperti su od ranije tvrdili da je predstečajni postupak u ovom velikokladuškom gigantu pokrenut pritivzakonito. U vrijeme pokretanja predstečajnog postupka Agrokomerc je još uvijek bio obuhvaćen Zakonom o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava FBiH, pa je svaka priča o predstečaju u Agrokomercu bila izravno kršenje tog zakona.

Za stečajnog upravnika Agrokomerca je u septembru 2017. godine sudija Općinskog suda u Bihaću Aladin Bajrić imenovao Šefika Smlatića.

Smlatić je od 2005. do 2009. godine bio direktor u više firmi porodice Lijanović, koje su Agrokomercu i državi za te četiri godine ostale dužne više miliona KM.

Neke od firmi koje su poslovale sa Agrokomercom na štetu te kompanije, a na čijem čelu je bio Smlatić su: „Lijanovići“, „Farmko“, „Laktal“, „Mesna industrija Farmer“.

U jednom od ugovora koji je potpisan 2007. godine između firme Mesna industija Farmko i Agrokomerca, a koji potpisuje upravo Smlatić i tadašnji direktor AC Mujo Milak, stoji kako će firma Farmko Agrokomercu dati pozajmicu od 50.000 KM, a Agrokomerc Farmku daje pod hipoteku imovinu vrijednu oko 27 miliona KM.

„Ovolika razlika između pozajmice i hipoteke koja osigurava tu pozajmicu može ukazivati samo na to da su Lijanovići za male novce pokušali prisvojiti vrijednu imovinu Agrokomerca, a u tome im je pomagao Smlatić“, rekao je ranije jedan od sagovornika Patrije iz Agrokomerca, pokazujući sporni ugovor, dodajući da je apsurdno da Sud takvog čovjeka uopće imenuje za stečajnog upravnika Agrokomerca.

 

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision