Šećer stavite u šerpu i zagrijavajte ga dok se ne počne topiti. Šećer treba postići tamnozlatnu boju. Pazite da ne prepržite šećer kako ne bi bio gorak. U malo zagrijano slatko vrhnje ulijte karamelizirani šećer. Miješajte dok ne postane kremasto. Dodajte ekstrakt vanilije.
Potrebni sastojci za kolač:
karamel fil
3 jabuke srednje veličine (izrezane na taknke kriške)
3 kašike brašna
4 kašike šećera
4 kašike mlijeka
vanilin šećer
2 jaja
Dekoracija:
Sladoled od vanilije
Način pripreme:
Tijesto za ovaj kolač pripremite uz pomoć četiri kašike brašna, četiri kašike šećera, četiri kašike mlijeka, vanilin šećera, praška za pecivo i dvoje jaja. Promiješajte kašikom.
U pleh ulijte karamel fil. Poredajte u krug na kriške izrezane jabuke. Zatim dodajte smjesu za tijesto.
Pecite 25 minuta na 180 stepeni.
Izrežite i dekorirajte kuglom sladoleda.