Kasulidis: “Srbija neće morati da prizna Kosovo”
1. Mart. 2014. u 18:13

Ministar spoljnih poslova Kipra Јoanis Kasulidis smatra da Srbija na kraju pregovora sa EU neće morati da prizna Kosovo jer to nije učinilo ni pet država Unije.

“Kako stvari trenutno stoje – Srbija neće biti obavezna da prizna nezavinost Kosova, jer kao što znate odluke u EU se donose konsenzusom, a imamo pet država-članica EU koje ne priznaju sadašnji status Kosova”, rekao je Kasulidis za Tanjug.

On je ipak dodao da je sada suviše rano govoriti o tome šta će biti na kraju pregovaračkog procesa.

Kipar je jedna od pet država-članica EU.

On je podsjetio da je međunarodna zajednica pozdravila Briselski sporazum, za čije je postizanje, kako je rekao, bilo potrebno pokazati dosta hrabrosti i državničkog umijeća.

“Taj sporazum je omogućio Srbiji da ispuni kriterijume kako bi otpočela pristupne pregovore sa Evropskom unijom, dok je Kosovo istovremeno počelo pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju”, dodao je on.

Upitan da prokomentariše novi razvoj događaja na Kipru gde su lideri Grka i Turaka dogovorili da će težiti stvaranju (jedinstvene) federacije sačinjene od dvije zone, i da li se između kiparskog i kosovskog pitanja može povući paralela, Kasulidis kaže:

“Odavno smo odlučili i to je sada dogovoreno da budućnost Kipra leži u federaciji sastavljenoj od dvije zone, ali jedinstvenoj državi sa jednim suverenitetom, držvaljanstvom….Međutim, ne mogu se praviti poređenja sa Kosovom, nijedan problem nije isti.”

Poslije turske invazije 1974. godine Kipar je podijeljen na sjeverni dio pod turskom okupacijom, i južni pod konrolom vlade Republike Kipar. Republika Kipar je od 2004. godine članica EU, ali je u dijelu ostrva pod turskom okupacijom aki kominiter (tekovine EU) suspendovan i biće primijenjen kada bude pronađeno rješenje za kiparski problem.