Katarski šef diplomacije: Ukidanje izolacije uvjet za početak pregovora s arapskim zemljama
20. Juni. 2017. u 11:13
Ministar vanjskih poslova Katara, Mohammad bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani je novinarima u Dohi kazao da dijalog i pregovori s arapskim zemljama, koje su prekinule odnose s Dohom, mogu početi samo nakon što bude ukinuta izolacija njegove zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

“Neće biti nikakvih pregovora dok je Katar u izolaciji. Da bi započeli s pregovorima potrebno je da zemlje koje su prekinule odnose ukinu izolaciju”, rekao je Al Thani.

Istakao je da u vezi s ovim pitanjem dosad nije poduzet nikakav korak.

Dodao je da Al Jazeera, katarska televizijska kuća sa sjedištem u Dohi, ne može biti nikakvim predmetom pregovora.

Naglasio je da njegova zemlja još uvijek nije dobila nikakav poziv na moguće pregovore u vezi s nastalom diplomatskom krizom.

Podsjećamo, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Egipat, Bahrein i Jemen su saopćili u ponedjeljak, 5. juna, kako prekidaju sve diplomatske veze s Katarom, kojeg terete za destabilizaciju regije, zatvorili svoj zračni prostor za Katar te naredili da diplomate Katara napuste te zemlje u roku od 48 sati. Vlasti Jordana također, su se pridružile Saudijskoj Arabiji i drugim zemljama i najavile degradaciju diplomatskih odnosa s Katarom.

(Vijesti.ba / AA)