Rusi zauzimaju položaje na Krimu, Ukrajina formirala gardu – Savet bezbednosti razmatra rezoluciju o Ukrajini
13. Mart. 2014. u 23:39

12:15 – Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je počela vojna vežba u kojima učestvuje 8.500 ruskih vojnika u blizini granice sa Ukrajinom. Ruske vojne jedinice od jutros zauzimaju neke položaje na Krimu. Ukrajina formirala Nacionalnu gradu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas pred parlamentom da se teritorijalni integritet Ukrajine ne može dovesti u pitanje i naglasila da nema poređenja između situacije na Krimu i Kosova. Merkelova je obrazlažući politiku nemačke vlade prema Ukrajini, poslanicima Bundestaga poručila da je Rusija, umesto da deluje kao partner koji će unositi stabilnost, iskoristila slabosti svog suseda. Ona je uputila jasnu kritiku na račun Rusije rekavši da Moskva “otvoreno dovodi u pitanje i krši teritorijalni integritet Ukrajine”, prenose nemački mediji.

9:30 U Savjetu bezbjednosti UN se razmatra moguća rezolucija, kojom bi bili potvrđeni ukrajinski suverenitet i teritorijalni integritet, a odnosila bi se i na referendum o prisajedinjenju Krima Rusiji, zakazan za 16. mart, saopštio je danas neimenovani diplomata pri UN.

Američki državni sekretar John Kerry otputovat će u London u petak kako bi se sastao sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovom.

Kerry će s Lavrovom razgovarati o prijedlozima za rješavanje ukrajinske krize nekoliko dana uoči referenduma o pridruživanju Krima Rusiji.
Kerry je rekao zakonodavcima da će otputovati na zahtjev predsjednika Baracka Obame, koji će se sastati s ukrajinskim premijerom Arsenijem Jacenjukom u Bijeloj kući u srijedu kako bi istražio načine za smirivanje tenzija s Moskvom.

Američki predsjednik Barack Obama je danas u razgovoru sa premijerom Ukrajine Arsenijem Jacenjukom izrazio nadu da bi diplomatskim naporima ipak u posljednji tren mogao da se spriječi referendum o budućnosti Krima. Sjedeći pored Jacenjuka u ovalnom uredu Bijele kuće, Obama je naglasio da će SAD, ukoliko referenduma ipak bude, “u potpunosti odbaciti” njegov ishod. Obama je upozorio da će, u tom slučaju, međunarodna zajednica biti prinuđena da “iznese cijenu za rusko kršenje međunarodnog prava”.”Postoji i drugi put, i mi se nadamo da će predsjednik Vladimir Putin krenuti tim putem. A ako ne bude tako, vrlo sam uvjeren da će međunarodna zajednica čvrsto stati uz ukrajinsku vladu”, rekao je Obama.  Jacenjuk je ocijenio kako Rusija mora prihvatiti da Ukrajina može da ima veze i sa njom i sa Zapadom. “Ukrajina jeste i bit će dio zapadnog svijeta”, rekao je Jacenjuk na tečnom engleskom. Uporedo s posjetom ukrajinskog premijera SAD-u, Spoljnopolitički odbor Senata Kongresa SAD-a usaglasio je prijedlog zakona kojim bi Rusiji bile nametnute značajne ekonomske sankcije. Taj prijedlog, koji će biti upućen punom sazivu Senata, predviđa i milijardu dolara kredita u vidu garancija za nove vlasti Ukrajine, a predsjedniku Obami daje ovlašćenje da uvede ekonomske penale ruskim zvaničnicima odgovornim za intervenciju na Krimu. Senatori ipak nisu otišli tako daleko da predlože sankcije protiv ruskih banaka i energetskih kompanija, što su pojedinci predlagali, ali daju državnom sekretaru Johnu Kerryju značajno diplomatsko oruđe uoči zakazanog susreta sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovom u petak.

“Siguran sam da će Ukrajina sljedećeg tjedna potpisati politički dio ugovora o pridruživanju i tako svladati važnu etapu na putu njezine integracije u Europsku uniju”, izjavio je to ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk pred stručnom skupinom nakon susreta s američkim predsjednikom Barackom Obamom u Bijeloj kući.
Kijev neće vojno intervenirati na Krimu Taj ugovor koji Kijev i Bruxelles pripremaju već pet godina, predviđa pomoć u političkoj i gospodarskoj modernizaciji Ukrajine, ali njegova provedba zahtijeva bolno ekonomsko restrukturiranje u zamjenu za europska ulaganja.
Odbijanje svrgnutog ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča da parafira taj ugovor potaknulo je u studenome neviđene prosvjede u Ukrajini koji su prerasli u borbu s režimom i završili se krvoprolićem, napose u Kijevu, s više od stotinu mrtvih.

Merkel: Oštrije sankcije sledeće sedmice

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da će Evropa uvesti oštrije sankcije Rusiji sledeće sedmice ukoliko u narednim danima ne bude naznaka da je Moskva spremna da se angažuje u “kontakt grupi” radi diplomatskog rešavanja ukrajinske krize.

Oland: Neprihvatljiva aneksija Krima

Francuski predsednik Fransoa Oland poručio je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da bi pripajanje Krima Rusiji bila neprihvatljiva aneksija. Oland je u telefonskom razgovoru sa Putinom zatražio od njega da učini sve da se izbegne pripajanje Krima Rusiji.