Kim obećava paritet s SAD-om i skori kraj nuklearnog programa
16. Septembar. 2017. u 23:43

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un rekao je danas da je njegova zemlja veoma blizu završetka nuklearnog programa i da, uprkos međunarodnim sankcijama, krajnji cilj ostaje uspostavljanje “jednakosti snaga” sa SAD-om, prenijela je agencija KCNA.

“Krajnji cilj je postizanje jednakosti snaga s SAD i tako učiniti da se američki lideri više nikada ne usude da razmatraju vojnu opciju protiv Demokratske Narodne Republike Koreje”, rekao je Kim.

On je ocijenio da je lansiranje rakete srednjeg dometa “Hwasong-12” jučer ujutru bilo uspješno i da je ojačalo “nuklearne kapacitete” Sjeverne Koreje.

“Blizu smo ostvarenja cilja. Jasno smo pokazali tim velikim nacionalističkim silama kako naša zemlja postiže cilj isporuke nuklearnog oružja uprkos njihovim neograničenim sankcijama i blokadi”, izjavio je Kim nekoliko sati pošto je Vijeće sigurnosti jučer popodne “čvrsto osudilo” raketnu probu.

U saopćenju sa sjednice održane iza zatvorenih vrata, Vijeće je zatražilo od Pjongjanga da “odmah obustavi” sve “skandalozne i visoko provokativne akte”.

“Te akcije nisu prijetnja samo za region već i za sve članice UN-a”, navodi se u saopćenju.

Poslije, prema navodima Pjongjanga, uspješne probe hidrogenske bombe, Vijeće sigurnosti je u ponedjeljak glasalo za nove sankcije Sjevernoj Koreji kojima je ograničen izvoz nafte i naftnih derivata iz te zemlje kao i zabrana kupovanja tekstilnih proizvoda.