Kineski naučnici: “Nuklearna zima” zbog smoga
28. Februar. 2014. u 18:26

Zagađenje vazduha u dijelovima Kine sada je toliko ekstremno da bi moglo da dovede do uslova sličnih “nuklearnoj zimi” upozorili su danas kineski naučnici.

Smog koji pokriva zemlju postao je toliko gust da sprečava proces fotosinteze, što bi moglo da ozbiljno utiče na prinos ove godine, izjavio je za “Čajna dejli” profesor poljoprivrednog fakulteta u Pekingu He Dongsijan.

Eksperiment, koji je kineski naučnik, sproveo u Pekingu, pokazao je da je proces klijanja sjemena čilija i paradajza, kojima treba 20 dana da proklijaju, produžen na dva mjeseca.

“Biće sreće da uopšte prežive. Sada je gotovo svaka farma zahvaćena panikom zbog smoga – rekao je He.

Ukoliko se ovi uslovi nastave, Kina će iskusiti nešto nalik “nuklearnoj zimi”. Problem sa zagađenjem vazduha u Kini dostigao je kritičnu tačku, a smog je pokrio šest provincija prošle sedmice.

Tokom proteklih nekoliko dana 19 gradova je zabilježilo nivo zagađenja koji dramatično premašuje bezbjedni nivo koji propisuje Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Problem sa smogom u Kini počeo je da utiče i na susjede te države. U srijedu zvaničnici u prefekturi Kumamoto na jugozapadu Јapana izdali su upzorenje građanima nakon drastičnog povećanja zagađenja vazduha.