Četvrtak, Juli 31, 2014
Unsko-sanski kanton 1° C Rain And Snow
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Bosna i Hercegovina, Izdvojeno, Vijesti
Kišno ljeto nije čudo
31. Juli. 2014.

Nagle promjene vremena, svakodnevne kiše i nedostajanje vrelih ljeta na kakva smo navikli proteklih godina, pokrenuli su rasprave bh. meteorologa i klimatologa o tome je li se klima promijenila i kakva godišnja doba ubuduće očekivati.

Granica prosjeka

Klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Dženan Zulum pojasnio je za “Avaz” da je ovogodišnje neuobičajeno kišno ljeto normalna pojava koja se periodično ponavlja. A da se na osnovu ovih promjena vremena ne može govoriti o naglim klimatskim pomjeranjima.

– Posljednjih nekoliko godina imali smo iznadprosječno topla ljeta. Ali, gledajući neki prosjek i srednju vrijednost temperatura u odnosu na referentno razdoblje 1961.-1990. godine, mjerenja pokazuju da iza nas nije ekstremno kišno ljeto. Prema tim mjerenjima, za Sarajevo možemo reći da su sadašnje temperature u granicama prosjeka, kao i količine padavina. Nije ništa neuobičajeno što ovog ljeta nismo imali dužih sušnih perioda. Očito je da se klima mijenja, ali ne tako brzo kako što se mijenja vrijeme. Ovakve vremenske oscilacije su normalne i ne možemo ih vezati uz neke ekstreme – kazao je Zulum.

Očekivane temperature u narednom mjesecu

Katastrofalne poplave u BiH i Srbiji u maju, nagli toplotni udari s temperaturnim razlikama od deset i više stepeni u samo nekoliko sati, tople zime u Rusiji, ledene oluje u SAD, nisu posljedica klimatskih promjena, nego varijacije vremenskih prilika…

 35 stepeni
juli i avgust 2012.

40 stepeni
juli i avgust 2013.

25 stepeni
juli i avgust 2014.

 Ovako je Muriz Spahić, profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, objasnio neke od razloga promjena vremena u posljednjem mjesecu u našem okruženju i nestabilnosti temperatura.

Spahićeva istraživanja, kaže, pokazuju da će se klimatske varijacije dešavati i u sljedećem razdoblju, poput promjena u trajanju godišnjih doba i vremenu, ali da su to varijacije prirodnog stanja.

Spahić: Bilo je kišnih ljeta

– U jednom periodu remećenje vremena može biti dugotrajno. Dakle, ako imamo dugotrajnije padavine, javlja se humidnost klime, pa je vrijeme vlažnije, a uz povećano Sunčevo zračenje proizvodi brzo burno isparavanje koje stvara konvektivne procese koji uzrokuju konvektivne padavine – objasnio je Spahić.

Promjene u Zemlji

Prema njegovim riječima, klima je dinamičan sistem konstantno podložan promjenama u Zemljinoj prošlosti.

– Zemlja sama sebe uravnotežuje, ona im svoj samoregulacioni tok na koji niko ne može utjecati. Humidna, odnosno kišovita ljeta, kao što je ovo, imali smo i 1976. Te godine, naime, 31. avgusta padao je snijeg. Također, bilo je i daleko sušnijih ljeta, hladnijih zima, velike poplave koje su se dešavale 1965. godine… – govori Spahić.

Avgust nestabilan s narandžastim meteoalarmom

– Do kraja sedmice i početkom avgusta u našoj zemlji nastavlja se nestabilno vrijeme. U prijepodnevnim satima, za vikend, može se očekivati više sunčanih intervala, a kasnije i pljuskovi, grmljavina te na nekim područjima i grad – kazao je za “Avaz” Damir Šantić, meteorolog Hidrometeorološkog zavoda FBiH.

On je napomenuo da je uključen i narandžasti meteoalarm koji izdaje upozorenje izraženijih grmljavinskih pljuskova te lokalno s gradom, koji je moguć u centralnim, istočnim i sjevernim područjima Bosne.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision