Širokorasprostranjeni zaslađivač u proizvodima poput dijetalne „koka-kole“, „sprajta“ i „pepsija“ trebalo bi da u julu bude proglašen potencijalno kancerogenim, što se očekuje da će izazvati burne reakcije prehrambene industrije.
Očekuje se da će Međunarodna agencija za istraživanje raka, u sklopu Svjetske zdravstvene organizacije, sredinom jula proglasiti aspartam kao potencijalno kancerogenu materiju, piše Rojters.
Bijeli bezukusni prah, aspartam ima malo kalorija i vještački je zaslađivač – oko 200 puta slađi od šećera i klasifikovan je aditiv pod slovom „E“.
Ovakvi potezi su u prošlosti dovodili do povećanja zabrinutosti kod potrošača, tužbi i pritisaka na proizvođače da promijene recepte ili pronađu alternative.
U odluci koja će biti saopštena u julu neće biti navedeno koliko ove materije čovek može bezbjedno da konzumira. Takve savjete i preporuke daje drugo tijelo SZO, odnosno njen stručni komitet za prehrambene aditive – JECFA.
Taj komitet zasebno takođe procjenjuje aspartam ove godine, a svoje nalaze saopštiće istog dana kada i Agencija za istraživanje raka – 14. jula.