Ko će nadoknaditi uništeno tokom protesta 07. februara u Federaciji?
3. Mart. 2014. u 18:23

Nezvanične procjene govore da je materijalna šteta u FBiH nakon protesta, 7.februara, veća od 100 miliona maraka. U Sarajevu su demolirane i zapaljene zgrade Predsjedništva BiH, Vlade Kantona Sarajevo i Opštine Centar. Na pitanje ko će nadoknaditi štetu iz Srpske je poslat jasan odgovor-da neće pristati na izdvajanje zajedničkih sredstava. Podaci policijskih struktura u Federaciji Bosne i Hercegovine su jasni – protesti i rušilački pohod demonstaranta 7. februara bili su organizovani. “Demonstracije u ovom nasilnom segmentu nisu bile spontane, nego planski pripremljene i vođene”, istakao je Predrag Kurteš, ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine. Dok policija pokušava da otkrije ko je palio i demolirao zgrade institucija u Sarajevu, procjenama štete bave se samo osiguravajuće kuće. Zgrade Predsjedništva BiH i opštine Centar osigurane su u Sarajevo-osiguranju. “S obzirom da su podnijeti zahtjevi za procjenu štete od strane osiguranika, trenutno je u toku prikupljanje odgovarajuće dokumentacije, vrše se vještačenja i naši stručni radnici su na terenu kako bi se pristupilo obradi ovog odštetnog zahtjeva. Dok se procedura u potpunosti ne okonča ne može se govoriti o visini štete”,istakao je Ermin Čengić.

Odnosi s javnošću i marketing Sarajevo osiguranje.

Dio zgrade Opštine Centar koji koristi Vlada Kantona Sarajevo osiguran je u Unika osiguranju. “Stručna lica vrše procjenu visine nastale štete. Ne možemo sa sigurnošću reći kada će biti završen postupak procjene visine štete”, rekla je Ena Omeragić,

Unika osiguranje.

Pitanje je da li će osiguravajuća društva da nadoknade štetu na zgradama Predsjedništva BiH, Vlade Kantona Sarajevo i Opštine Centar. Stručnjaci kažu – pravilo je da se naknada šteta u nekim slučajevima ne isplaćuje. “Socijalni bunt nije sporan, ali ne proizvodi materijalnu štetu. Postoje određena dešavanja koja nisu pokrivena, terorizam je isključen, demonstracije uključene. Sada je pitanje ko će dati kvalifikaciju šta se desilo”, naglasio je izvršni direktor za reosiguranje u Bosna reosiguranju Zlatan Filipović. Podsjećamo da su službenici Federalne uprave policije nakon protesta 7.februara podnijeli Tužilaštvu Bosne i Hercegovine izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv nepoznatih lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo terorizma.”Velika je šteta na svim objektima. Koliko ona iznosi vjerovatno će vještaci koje bude angažovalo tužilaštvo utvrditi”, istakao je Dragan Lukač, direktor Federalne uprave policije. Iz Tužilaštva BiH samo su nam potvrdili da su dobili izvještaj FUP. Na pitanje o dodatnim informacijama odgovoraju – istraga je u toku. Precizne procjene štete vjerovatno neće biti ni narednih sedmica, a dok bude poznato da li će osiguravajuća društva nadokanaditi štetu proći će mjeseci.  Pojedine institucije, koje su bile na meti vandala u Federaciji BiH 7. februara, uopše nisu bile osigurane, između ostalih i zgrade Vlade Tuzlanskog i HN Kantona.