Konzumiranje jedne vrste ribe vam može naročito pomoći da očuvate zdravlje srca. Naime, ljekarka Amy Goodson je za magazin Eat This, Not That navela da bi ljudi trebali konzumirati što više omega-3 masnih kiselina kako bi smanjili rizik od bolesti srca.
One se nalaze u lososu, koji se često naziva “najboljim prijateljem zdravlja srca”. Omega-3 masne kiseline povećavaju nivo HDL (dobrog) holesterola u krvi.
On se naziva dobrim zato što skuplja višak LDL (lošeg) holesterola, koji je faktor rizika od srčanih oboljenja i vraća ga u jetru, gdje se razgrađuje.
“Omega-3 masne kiseline uništavaju ‘slobodne radikale’ koji oštećuju ćelije”, napomenula je Goodson.
Američko udruženje za bolesti srca (AHA) ljudima preporučuje da dvaput sedmično jedu 100 grama lososa. Losos sadrži i druge hranjive tvari poput vitamina D, B6, B12, selena, fosfora i kalija.