Jeste li znali da od samo malo kokosovog brašna možete dobiti veće količine mlijeka, ali i veoma ukusnu kokosovu kremu? Pročitajte kako.
Kokosovo mlijeko ne možemo, nažalost, pronaći u svim prodavnicama, ali zato kokosovog brašna ima svugdje. Ovo mlijeko odlično je za one koji su alergični na mliječne proizvode, ali i za one koji žele zdravi izvor masnoća, koji su na dijeti ili koji, jednostavno, žele ovaj napitak koji osvježava i odličan je za mnoštvo koktela i slastica.
Korisno je napomenuti da ne treba miješati kokosovo mlijeko i kokosovu vodu, prirodnu tečnost koju dobijate kada razbijete kokos.
Kokosovo mlijeko je tako jednostavno napraviti. Evo, šta vam je potrebno: 3/4 šolje kokosovog brašna, 2 ¼ šolje vrele (ali ne kipuće) filtrirane vode, blender, gaza, posuda i teglica. (Možete dodati i ekstrakt vanilije i malo meda, ali nije obavezno).
Stavite kokos u vrelu vodu i ostavite da stoji 1 do 2 sata. Onda sve prespite u blender, dodajte vaniliju i med (ukoliko ih koristite) i sve dobro izmiksajte (minut-dva).
Procijedite tečnost kroz gazu, dobro pitisnite da iscijedite što više tečnosti iz kokosa. I to je to, dobili ste mlijeko. Preostali kokos možete upotrijebiti za pripremanje nekog kolača, a mlijeko možete držati u frižideru četiri do pet dana. Pošto u ovom mlijeku nema konzervansa, na površni bi se mogla pojaviti masnoća i to ne treba da vas brine. Samo promućkajte prije upotrebe.
Ali, možete tu masnoću da pokupite – to je vaša kokos krema. Pokupite je sa mlijeka svaki dan i čuvajte u odvojenoj posudici – upotrijebite za sladolede, ukusne kreme, prelive… Kokosov orah predstavlja bogati izvor dijetetskih vlakana, a unatoč visokom sadržaju zasićenih masnih kiselina, predstavlja lako probavljivu namirnicu. Stoga se ovo voće u umjerenim količinama može preporučiti svima onima koji mogu konzumirati određene količine zasićenih masnih kiselina.