Petak, Juli 11, 2014
Unsko-sanski kanton 1° C Rain And Snow
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Bosna i Hercegovina, Vijest dana, Vijesti
Komemorativna sjednica Skupštine opštine Srebrenica – Inzko: Saosjećanje sa porodicama nastradalih u Srebrenici
11. Juli. 2014.

Komemorativna sjednica Skupštine opštine Srebrenica upriličena je danas u Srebrenici na kojoj je potpredsjenik Skupštine općine Srebrenica Hamdija Fejzić pozvao sve na dostojanstveno obilježavanje godišnjica stradanja. – Ovom prilikom želim podsjetiti da su žrtve bile posljedica rata i činjenica da danas držimo sjednicu svim žrtvama dokaz je da rat nije način rješavanja društvenih problema. Rat je bio zabluda. Društvene probleme moramo rješavati dijalogom. Tragediju Srebrenice ne smijemo zaboraviti. U ime žrtava dužni smo stvarati atmosferu mira. Rat mora biti pouka, a mir prilika da gradimo suživot – kazao Fejzić  Načelnik Ćamil Duraković je istakao da se Srebrenica posmatra od 11. do 11. jula. Dodao je da život u Srebrenici postoji i nakon ovoga jula.  – Koliko god neko ovu sjednicu osuđivao, mi smo ovdje na lokalnom nivou postigli taj kompromis. Zato nam ne treba neko sa strane da kaže kakva je to sjednica. Mi smo ovdje opredijeljeni za takvo što, jer mi ovdje ostajemo i nakon jula”, kazao je Duraković.  Biljana Rakić zamjenica načelnika općine Srebrenica u svom obraćanju istakla je da je komemorativna sjednica kompromis lokalne politike te pozvala sve građane da dostojanstveno obilježe stradanje bošnjačkog i srpskog naroda u naredna dva dana.

Na sjednici su 11. 7. i 12. 7. 2014. godine proglašeni za dane žalosti, kao i neradne dane na području opštine Srebrenica, saopćeno je iz Skupštine opštine Srebrenica.

Inzko: Saosjećanje sa porodicama nastradalih u Srebrenici

Ljudi dobre volje širom Bosne i Hercegovine solidarišu se sa hiljadama članova porodica koje su u genocidu u Srebrenici izgubili svoje najmilije, rekao je danas visoki predstavnik Valentin Inzko povodom  obilježavanja 19. godišnjice genocida u Srebrenici. – Širom zemlje, u svim zajednicama, građani se prisjećaju onih koji su ubijeni u Srebrenici u julu 1995. godine. Pokazati saosjećanje i solidarnost sa ožalošćenima normalna je reakcija časnih ljudi. Ovdje u Srebrenici, u ovom uzvišenom trenutku, svjedočimo novom ukopu žrtava čiji su posmrtni ostaci identificirani – izjavio je visoki predstavnik. Inzko je rekao da je poštivanje prava na dostojanstven ukop staro koliko i civilizacija – i to razlikuje ljudska bića od ostalih stvorenja. – I dok se prisjećamo nevinih žrtava Srebrenice i svih nevinih žrtava sukoba u Bosni i Hercegovini, naša je dužnost da obnovimo obećanje dato živima, da obnovimo opredijeljenost prema poštivanju prava svih građana BiH da žive i rade dostojanstveno, da žive bez straha, bez materijalne oskudice – jer jasno je da ova prava nisu još uvijek u potpunosti osigurana – kazao je Inzko. Visoki predstavnik je pozvao političke i vjerske lidere u BiH da uvaže poseban i užasan karakter genocida u Srebrenici i da priznaju stalnu patnju svih onih koji su u sukobu u Bosni i Hercegovini izgubili svoje najmilije, navodi se u saopćenju iz OHR-a.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision