Srijeda, Juli 9, 2014
Unsko-sanski kanton 0° C Clear
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Bosna i Hercegovina, Vijest dana
Konvoj sa tabutima žrtava genocida u Srebrenici stigao u Potočare
9. Juli. 2014.

Konvoj sa 175 tabuta sa posmrtnim ostacima žrtava genodica u Srebrenici, koji je jutros krenuo iz Visokog, nakon prolaska kroz Sarajevo i odavanja počasti žrtvama od više hiljada građana, u popodnevnim satima stigao je u Potočare gdje će u petak, 11. jula, biti obavljena kolektivna dženaza i ukop.

Konvoj su u Potočarima dočekali članovi porodica ubijenih Srebreničana na mjestu nekadašnje Fabrike akumulatora. Oni su u tišni formirali dva reda od kamiona do ulaza u prostor nekadašnje Fabrike akumulatora kako bi na rukama prenijeli tabute sa žrtvama srebreničkog genocida.

Iznošenje tabuta sa posmrtnim ostacima žrtava genocida do Musale, ispred Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari planirano je sutra, 10. jula u 17,45 sati, nakon čega će akšam-namaz i jaciju, odnosno teravih-namaz predvoditi muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, a bit će upriličen i iftar.

Učenje i poklanjanje hatme predvodit će 30 imama po jedan džuz, kao i zikr u Bijeloj džamiji.

U petak, 11. jula u 11 sati, počet će komemoracija žrtvama srebreničkog genocida u Memorijalnom centru Srebrenica -Potočari, a potom će biti klanjana dženaza i obavljen ukop 175 žrtava genocida. Džumu i ikindiju, 11. jula u Potočarima, predvodit će reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, kao i dženaza-namaz.

U mezarju u Potočarima dosad je ukopano 6.066 žrtava genocida u Srebrenici.

U napadu na “zaštićenu enklavu UN” Srebrenica, u julu 1995. godine, koji su izvele jedinice tadašanje Vojske Republike Srpske pod komandom haškog optuženika Ratka Mladića, ubijeno je više od osam hiljada bošnjačkih muškaraca i dječaka, a na desetine hiljada žena, djece i starijih ljudi deportovano ili je spas bilo prinuđeno tražiti u okolnim šumama, tražeći put ka slobodnoj teritoriji na području Tuzle

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision