Thursday, 28. November 2024.
Unsko-sanski kanton 7° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

11. Maja. 2018. Zanimljivosti
Konzervirana tunjevina sadrži 100 puta više cinka nego što je sigurno za organizam
Ovaj mineral se koristi u konzervama zbog svojih antibakterijskih kvaliteta, a kako bi hrana duže trajala. Novo istraživanje pokazalo je kako cink iz konzerve ulazi u hranu, a potom “zaglavi” u probavnom sistemu ljudi i izaziva problem s varenjem.

Ove količine čine crijeva “propustljivim” pa otrovi lakše ulaze u krvni sistem.

“Povećanje intestinalne propustljivosti nije dobro jer to znači da spojevi koji ne bi trebali proći kroz krvotok mogu proći. Ovo zdravstveno stanje zove se ‘sindrom propuštanja crijeva’ koji medicinski nije prepoznat, ali izaziva poremećaje kao što je multipla skleroza. Razlog je oštećenje imunog sistema zbog tvari koje se apsorbuju u krvi kroz porozna crijeva”, rekla je voditeljica studije Gretchen Mahler sa Univerziteta Binghamton.

Povećano unošenje cinka izaziva napade, temperaturu, povraćanje i gubljenje svijesti.

Istraživači su analizirali konzerve kukuruza, tunjevine, šparoga i piletine. Utvrđeno je da najveće količine cinka sadrži konzerva tunjevine. Cinka najviše ima u sredini konzerve i tečnosti i to 100 puta više nego što je sigurno. Na drugom mjestu je piletina, a potom šparoge.

Utvrđeno je i da velike količine cinka u organizmu izazivaju pad željeza i glukoze za tri četvrtine. Dugoročno izlaganje može imati ozbiljne posljedice na zdravlje.

Studija je objavljena u žurnalu “Food and Function”.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision