Korak ka umanjenju plaća bh. političarima
11. Mart. 2014. u 23:31

Članovi Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH utvrdili su danas u Sarajevu da Prijedlog zakona o utvrđivanju visine plaće zaposlenih u institucijama BiH, čiji je predlagač predsjedavajući Predstavničkog doma Milorad Živković, ima ustavni osnov i usklađen je sa pravnim sistemom BiH.

Živković je nedavno u parlamentarnu proceduru uputio Prijedlog zakona o utvrđivanju visine plaće zaposlenih u institucijama BiH, kojim se predviđa umanjenje plaća izabranih i imenovanih zvaničnika na nivou BiH.

Na osnovu ovog prijedloga, plaća člana Predsjedništva BiH sa sadašnjih 4.750 bila bi umanjena na 2.750 KM, dok bi poslanici, odnosno delegati, umjesto nepune 4.000 KM primali plaću od 2.600 KM.

Tokom rasprave na sjednici Komisije rečeno je da će o principima ovog prijedloga stav donijeti Komisija za finansije i budžet.

Poslanik DNS-a Petar Kunić smatra da je Živkovićeva inicijativa opravdana, ali da je treba sagledati i realizirati u cjelini, na sistemski i konzistentan način.

On je upozorio da najviše javnog novca neopravdano troše zaposleni u izvršnoj vlasti, pri čemu je  istakao da svaki novi ministar na početku mandata nepotrebno kupuje novi automobil, dok u zimu nabavlja džip, tako da troškovi kupovine i održavanja tih vozila  iznose nedopustivih 200.000 KM godišnje.

Osim toga, ističe Kunić, u instistucijama BiH restriktivno moraju biti umanjeni i paušali i ostali troškovi, poput upotrebe mobilnih telefona, odvojenog života, reprezentacije i drugog, a na isti način treba da se ponašaju i zaposleni u entitetskim institucijama.

Aleksandra Pandurević iz SDS-a naglašava da podržava Živkovićev prijedlog za umanjenje plaća, ali da je neophodno, ukoliko zaista postoji ozbiljna namjera u SNSD-u, da se najprije pristupi izmjenama i dopunama Zakona o plaćma i naknadama u institucijama BiH.