Subota, Juli 26, 2014
Unsko-sanski kanton 0° C Clear
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Bosna i Hercegovina, Izdvojeno, Vijesti
Koridor 5C: Tunelom kroz Prenj uštediti 300 miliona eura
26. Juli. 2014.

Izgradnja dionice koridora Vc od Konjica do Mostara sjever mogla bi biti jeftinija za čak 300 miliona eura, umjesto dosadašnjih 700 miliona eura, koliko je predviđeno prema trenutnom planu gradnje korodira 5C na ovoj dionici, javlja bh. novinska agencija Patria.

Federalna vlada prihvatila je Informaciju o potrebi optimiziranja i povećanja fizibilnosti trase na dionici Konjic – Mostar sjever, koju je uputila državna kompanija Autoceste Federacije BiH, a u kojoj se navodi da bi probojem planine Prenj odnosno skraćivanjem ove dionice za oko 18 kilometara državi moglo ostati čak 300 miliona eura od izgradnje ove dionice.

Ensad Karić, direktor Autocesta Federacije BiH kazao je za agenciju Patria kako su njihove pretpostavke da bi uz korištenje prirodnih pogodnosti terena i novih tehnoloških dostignuća u tunelogradnji za proboj kroz planinu Prenj, trasa korodira 5C od Konjica od Mostara sjever bila skraćena za 18 kilometara što bi ostvarilo uštede veće od 300 miliona eura.

– To su naše grube pretpostavke – rekao je Karić.

– Odmah ćemo pristupiti detaljnijoj analizi i kroz nekoliko mjeseci ćemo imati tačne pokazatelje koliko se može uštediti na ovoj dionici – dodao je on.

Ukoliko analize pokažu da je na ovoj dionici moguće uštediti, morat će doći do izmjene plana prostornog uređenje na ovoj dionici. No, Karić smatra da tome ništa ne bi smjelo biti prepreka. Federalni parlament morao bi podržati ovakvu odluku, jer ušteda od nekoliko stotina miliona eura našoj zemlji značila bi mnogo, piše Patria.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision