Utorak, August 12, 2014
Unsko-sanski kanton -2° C Mostly Cloudy
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Region, Vijesti
Kosovo dobilo SWIFT i IBAN kodove
12. August. 2014.

Kosovski premijer u odlasku Hašim Taci objavio je preko svoje fejsbuk (facebook) stranice da je centralna banka u Prištini dobila međunarodne kodove IBAN i SWIFT, neophodne za intrernacionalne finansijske transakcije.

On je poručio da će to omogućiti lakše i tačnije transfere novca i potpunu transparentnost i mogućnost borbe proiv pranja novca.

Međunarodni broj bankovnog računa (International Bank Ačount Number – IBAN) je međunarodni standard za numeraciju bankovnih računa.

IBAN kod je stvorila Evropska komisija za bankarske standarde (European Committee for Banking Standards), a kasnije je prihvaćen kao međunarodni standard ISO 13616.

IBAN je prvobitno uveden kako bi olakšao plaćanja unutar EU, ali je njegov oblik bio dovoljno fleksibilan da se može primeniti globalno. Unutar EU, IBAN je jedan od osnovnih uslova za automatsku obradu platnih naloga u deviznom platnom prometu.

SWIFT kod (ili BIC kod) je standardni format za zapis jedinstvene međunarodne identifikacijske šifre banke (Bank Identifier Code) i registrovan je kod međunarodne organizacije za standardizaciju ISO.

Koristi se prilikom vršenja uplate između banaka, prvenstveno u međunarodnom poslovanju.

ZADNJE VIJESTI IZ Region Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision