Ako ste od onih koji drže do toga da se zdravo hrane sigurno imate određene namirnice za koje se trudite da vam se svakodnevno nađu na tanjiru. Jedna od njih, a koja je bogata hranjivim tvarima te krije brojne zdravstvene prednosti su sjemenke.
Sjemenke važe za “superhranu”, a ljudi ih od davnina koriste za liječenje i prehranu. Zbog brojnih prednosti one su vrsta hrane koju biste trebali koristiti svakodnevno, a ne samo povremeno.
“Iznenađujuća vrsta hrana koju biste trebali jesti svaki dan, a vjerojatno to ne činite, su sjemenke. Samo neki od odličnih primjera su one od bundeve, suncokreta, ali i chia, lan, konoplja i mak”, kaže stručnjakinja i nutricionistkinja Justine Rosado.
Iako mnogi misle kako su orašasti plodovi “u prednosti”, Rosado smatra da upravo sjemenke mogu da preuzmu glavnu riječ.
“Često zasjenjene orašastim plodovima, sjemenke su poput malih elektrana punih zdravih masnoća, esencijalnih vitamina, minerala i proteina. Zdravstvene prednosti konzumiranja sjemenki uključuju učinak snižavanja holesterola i antioksidativna svojstva”, nastavlja ona, ukazujući na ovo istraživanje.
Zdrave masti u sjemenkama igraju ključnu ulogu u apsorpciji mikronutrijenata u tijelu.
“Sjemenke su bogate nezasićenim mastima, za koje je poznato da poboljšavaju apsorpciju i transport vitamina, te sadrže antioksidativna svojstva”, objašnjava nutricionistica Rachel Fine.
Sjemenke chia i lan su broj jedan
Sjemenke lana se posebno ističu jer sadrže antioksidanse i esencijalnu masnu kiselinu poznatu kao alfa-linolenska kiselina (ALA).
“Sjemenke lana su najčešće korištene i često najekonomičnije sjemenke. Lan je bogat izvor lignana, snažne fitokemikalije s antioksidativnim svojstvima”, kaže Fine, ističući da lan također sadrži najveći postotak omega-3 masnih kiselina (ALA) po porciji. “ALA masne kiseline se u tijelu pretvaraju u EPA i DHA, koje su dvije važne omega-3 masne kiseline posebno važne za zdravlje srca i mozga”, dodaje ona.
Zatim se osvrnula i na chia sjemenke: “One obiluju topivim vlaknima za koja se pokazalo da poboljšavaju holesterol. Vlakna nam također pomažu da ostanemo siti između obroka, održavaju kontrolu šećera u krvi za održivu energiju i promiču pravilnost probave”, ističe Fine.
“Chia sjemenke također su izvrstan izvor kalcija i za razliku od lana, ne trebaju dodatni korak mljevenja prije jela (chia je lakša i za probavu u tijelu bez potrebe da prethodno sameljete sjemenke)”.
Kako unositi više sjemenki
Stručnjaci predlažu da stavite kašiku sjemenki u svoj jutarnji smoothie, kašicu koju jedete za doručak ili kao hrskavi preljev za vašu salatu. Možete ih dodati uz voće ili posuti na omiljeni tost.
“Probajte prethodno ispeći sjemenke za idealnu teksturu i još bolji ukus” dodaje Rosado.
Sjemenke lana, uglavnom se moraju prethodno samljeti kako bi se probavile i imale punu korist za zdravlje. Mnogi ih stavljaju u zobene pahuljice i jogurt, ali ove sjemenke možete dodavati i u razne preljeve za hranu.
Također, dobro je napomenuti i da će većina njih ostati svježa i do godinu dana ako ih čuvate u hermetički zatvorenim posudama u frižideru.
Naravno, kao i kod svih namirnica, ni sa ovom vrstom hrane ne treba pretjerivati. Sjemenke su, kao i orašasti plodovi, bogate kalorijama.
“Najbolji savjet da iskoristite dobrobit sjemenki bio bi da se držite preporučene veličine porcije od jedne četvrtine šoljice”, preporučuju stručnjaci.