Krim formirao sopstvene oružane snage – Obama telefonirao evropskim liderima – “Višegradska četvorka” traži uvoz gasa iz SAD
9. Mart. 2014. u 10:56

KIJEV – Vojne jedinice ukrajinskog poluostrva Krima su u prestonici Simferopolju sinoć položile zakletvu odanosti narodu Krima, a proruski premijer te autonomne republike Sergej Aksjonov je izjavio da je to istorijski događaj. “Ova ceremonija označava zvanično formiranje oružanih snaga Krima, iako Krim de fakto već neko vrijeme ima sopstvene oružane snage”, rekao je Aksjonov. Aksjonov je rekao da su oružane snage Krima formirane da bi branile stanovnike poluostrvo, a ne da bi napadale ikoga.
11.00 – Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da nove vlasti u Kijevu moraju da sprječe predsjedničku kandidaturu ultranacionaliste Dmitro Jaroša.
10.00 – Ruski vojnici preuzele su danas kontrolu nad jednom ukrajinskom graničnom ispostavom na zapadu Krima i zarobili tridesetak ukrajinskih graničara, što je 11 ispostava koju na Krimu drže Rusi, saopštio je portparol ukrajinskih graničara.
09.44 – Širom Ukrajine za danas su najavljeni patriotski mitinzi, pošto se ova bivša sovjetska republika bori da obuzda mogući preokret usred naraslih tenzija između Rusije i Zapada oko Krima.

Četiri zemlje grupacije “Višegradska četvorka” – Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska, zatražile su od Kongresa SAD da im olakša uvoz prirodnog gasa iz SAD, kako bi smanjile svoju zavisnost od isporuka iz Rusije, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Češke.

Te četiri centralnoevropske zemlje nastoje da diversifikuju snabdevanje gasom i eliminišu opasnost da bi Rusija mogla da iskoristi svoju kontrolu dotoka gasa i nafte kako bi izvršila politički pritisak na njih, preneo je Rojters. Snabdjevanje gasom je na kratko prekinuto 2009. godine zbog spora između Rusije, i Ukrajine kroz koju ide veliki deo ruskog snabdevanje za Evropu. Te četiri zemlje strahuju da bi isporuke mogle da budu ugrožene zbog eskalacije napetosti između Rusije i Zapada zbog, kako navodi Rojters “ruskog zauzimanja Krima”.

Obama telefonirao evropskim liderima

Predsjednik SAD-a Barak Obama, premijeri Velike Britanije i Italije Dejvid Kameron i Mateo Renci i francuski predsjednik Fransoa Oland saglasili su se u telefonskom razgovoru da Rusija mora da sa Krima povuče svoje vojne snage, saopštila je Bijela kuća. Zvaničnici su ponovili da Rusija mora da sa Krima povuče svoje vojne snage, omogući dolazak međunarodnih posmatrača i formira kontakt grupu koja će pomoći pokretanju dijaloga Rusije i Ukrajine. Obama je pozdravio stav Evropskog savjeta, koji je prošle nedjelje osudio akcije Rusije na Krimu, i takođje zatražio momentalno povlačenje ruskih snaga sa tog ukrajinskog poluostrva i omogućavanje dolaska međunarodnim posmatračima. Američki predsjednik je razgovarao i sa šefovima država Letonije, Litvanije i Estonije Andrisom Berzinsom, Dalijom Gribauskajte i Tomasom Hendrikom Ilvesom. Ponovio je posvećenost SAD kolektivnoj odbrani pod okriljem NATO-a i američku podršku bezbjednosti i demokratiji “baltičkih saveznika”.