Kijev optužuje, Rusija demantuje opsadu aerodroma
28. Februar. 2014. u 11:13

Ruska Crnomorska flota danas je demantovala jutros objavljenu informaciju da su njene snage zauzele vojni aerodrom kod Sevastopolja, na Krimu, gde je ova flota stacionirana. Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov tvrdi da su ruske snage zauzele i aerodrom u Simferopolju.

Naoružana grupa, koja je zauzela aerodrom u regionalnom centru Krima, Simferopolju, patrolira aerodromom, ali nisu zauzeli putnicki terminal i izgleda da dozvoljavaju da aerodrom normalno radi.

Očevidac sa lica mjesta Rojtersu je ispričao da ljudi pod punom ratnom opremom, sa puškama i mitraljezima, slobodno ulaze i izlaze iz kontrolnog tornja.
“Ja sam član narodne paravojne formacije Krima. Mi smo prosti ljudi, dobrovoljci… Došli smo na aerodrom da čuvamo red i mir. Dočekaćemo avione sa osmjehom -aerodrom normalno radi”, rekao je Vladimir, dodajući da on i drugi volonteri ne znaju ko čini naoružanu grupu, mada podržavaju njihove akcije.

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov osudio je zauzimanje aerodroma na Krimu, rekavši da je to oružana okupacija.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je naložio vladi da nastavi razgovore sa Ukrajinom o ekonomskim i trgovinskim odnosima i da se konsultuje sa stranim partnerima, uključujući Međunarodni monetarni fond (MMF) i G8, o finansijskoj pomoći, navedeno je u saopštenju objavljenom na veb sajtu Kremlja.

U saopštenju je navedeno i da je Putin naložio ruskoj vladi da razmotri zahtev Krima za slanje humanitarne pomoći.
Svrgnuti proruski orijentisani predsednik Ukrajine Viktor Janukovič trebalo bi danas da održi konferenciju za novinare nakon što je prestao da se krije, dok raste strah od izbijanja regionalnog sukoba na poluostrvu Krimu.