Krim traži pomoć Rusije, u Donjecku i Harkovu ruske zastave,ukrajinski brodovi na borbenim položajima
1. Mart. 2014. u 23:35

Nakon što su proruski orijentirane vlasti Krima zatražile pomoć Rusije predsjednica gornjeg doma ruskog parlamenta Valentina Matvijenko rekla je rekla kako ne može isključiti mogućnost upućivanja ograničenog broja vojnih snaga na Krimu kako bi se zaštitili ruski građani koji žive ondje i baza Crnomoske flote. Istodobno, donji dom ruskog parlamenta, Duma, zatražio je od predsjednika Vladimira Putina da poduzme mjere kako bi se stabiliziralo stanje u ukrajinskoj autonomnoj oblasti Krimu.

Avioni  puni vojske – vježba?

Danas je stigla vijesti i kako su se proruske vlasti na Krimu i ruska crnomorska flota usuglasile da zajednički štite objekte na polutotoku, prenosi ruska novinska agencija RIA. Krimski premijer Sergej Aksjonov kazao je da ruski vojnici već čuvaju neke zgrade. Interfax javlja kako su ukrajinski brodovi, koji su zaduženi za čuvanje granice, stavljeni u borbenu pripravnost na području Krima i napuštaju bazu kako bi spriječili zauzimanje vojnih baza i brodova.

Novi protesti na istoku Ukrajine

Više od 10.000 osoba prosvjedovalo je u Donjecku, uporištu smijenjenog predsjednika Viktora Janukoviča na istoku Ukrajine, protiv nove vlasti u Kijevu. Rusija, Rusija!, uzvikivali su prosvjednici mašući ruskim zastavama dok su na improviziranoj pozornici govornici izjavljivali da podupiru ‘težnju Krima da se pripoji Rusiji’.

Nekoliko hiljada proruskih aktivista pokušava ‘osvojiti’ sjedišta guvernera u istočnom ukrajinskom gradu Harkivu. Došlo je do sukoba s policijom. Istodobno, novi premijer na Krimu Sergej Aksionov pozvao je Putina da pomogne kako bi se ponovno uspostavio mir u toj autonomnoj pokrajini na jugu Ukrajine te dao svoju potporu Janukoviću, naglašavajući da ga smatra legitimnim ukrajinskim čelnikom.

Obama: Ako Rusi interveniraju u Ukrajini, snositi će posljedice!

Američki predsjednik Barack Obama u kratkom obraćanju javnosti iz Bijele kuće izrazio je duboku zabrinutost zbog izvješća o pokretima ruske vojske u Ukrajini te upozorio Rusiju da će snositi posljedice u slučaju vojne intervencije u Ukrajini. Bilo kakvo kršenje ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta bilo bi ‘duboko destabilizirajuće’. SAD će zajedno s međunarodnom zajednicom osigurati da Rusija snosi posljedice za bilo kakvu vojnu intervenciju u Ukrajini, rekao je Obama.

Britanci, Francuzi i Njemci – iznimno zabrinuti

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague potvrdio je da je razgovarao s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom i pozvao na smirivanje napetosti na ukrajinskom Krimu. On sutra putuje u Ukrajinu na razgovore s novim ukrajinskim vodstvom, nakon što je premijer David Cameron poručio Moskvi da poštuje poljuljani nacionalni teritorijalni integritet.

Iznimno smo zabrinuti zbog izvješća o razmještaju ruskih vojnih snaga na Krimu, te pozivamo sve strane da se suzdrže od bilo kakvih poteza koji bi mogli povećati napetosti, rekao je francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius. I njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier upozorio je kako razvoj događaja u Ukrajini u posljednjih nekoliko sati ocjenjuje opasnim te je pozvao Rusiju da objasni kakve su joj nakane kad je posrijedi razmještaj vojnih snaga na Krimu.

Rusi upozoravaju na golem dug za plin

Ruski Gazprom objavio je kako Ukrajina ima golem dug za neplaćeni plin Rusiji u iznosu od 1,55 milijarda dolara, ističući da bi povlaštena cijena koju je Rusija dala Kijevu mogla biti dovedena u pitanje. Zasad zaostatak plaćanja iznosi 1,549 milijarda dolara, izjavio je glasnogovornik Gazproma Sergej Kuprjanov agenciji Ria Novosti. Takvim načinom plaćanja i ispunjavanja obaveza Ukrajina vjerojatno neće moći zadržati povlaštenu cijenu za ruski plin, dodao je.