Proizvodnja hrane jedna je od šansi razvoja bosanskohercegovačke ekonomije i rješenje brojnih problema, smatra dekan Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Nihad Fejzić. On je kao uvodničar nedjeljne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” o temi “Agrikultura i hrana – istine i zablude”, rekao da je jedan od načina povećanja proizvodnje hrane angažovanje mladih ljudi. “Rješenje je poljoprivredu učiniti atraktivnijom za mlade ljude”, rekao je Fejzić. To, naglasio je, zahtijeva promjene u edukativnom sistemu, ali i niz aktivnosti koje se trebaju provesti što prije. Osim angažmana mladih, Fejzić smatra da proizvodnju hrane treba povezati s turizmom, ali i angažovati stručnjake koji prate trendove. “Bez obzira što je bh. ekonomija opterećena brojnim nepogodnostima, postoji rješenje”, zaključio je Fejzić. Da je proizvodnja hrane budućnost, potvrdio je vlasnik i direktor Arifagić investmenta iz Kozarca Jusuf Arifagić, koji je razvio kompaniju na norveškom modelu stočarstva. “U Kozarac sam doveo model i dostignuća koja su norveški poljoprivrednici sticali unazad 80 godina. Sve što su Norvežani dokazali u svom radu ja sam dokazao da može funkcionirati i kod nas”, rekao je Arifagić. On je siguran da taj model može davati dobre rezultate na prostoru čitave Bosne i Hercegovine, ali i šire, a tome, kaže, trebaju doprinijeti naučne institucije i poljoprivrednici. Arifagić je pozvao sve zainteresirane, koji se bave proizvodnjom hrane ili to žele, da vide kako je on uspio te da razmijene mišljenja i iskustva. “Budućnost nam je u zajedničkom radu”, poručio je Arifagić. On je naglasio i značaj zdrave stočne hrane, a naveo je da bh. zemljište ima sve što je potrebno da daje najkvalitetniju hranu za životinje. Stoga, kaže, nema mjesta za genetični modificiranu hranu. Arifagić je zaključio da bi Bosna i Hercegovina brzo mogla postati gigant u proizvodnji zdrave stočne hrane, što je uslov i za zdravu hranu za ljude.