Kvalifikacije za EURO 2016.: BiH u grupi B – Sušić: Imamo realne šanse da se plasiramo na EP
23. Februar. 2014. u 18:16

Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Safet Sušić relativno je zadovoljan žrijebom kvalifikacijskih grupa za evropsko prvenstvo 2016. godine u Francuskoj. “Sve do izvlačenja ekipa iz drugog šešira bilo je dobro, ali kada smo dobili Belgiju malo smo se razočarali. No, sve u sve, mislim da imamo realne šanse da budemo među prve dvije ekipe. Belgija je u ovom trenutku jedna od najboljih reprezentacija ne samo u Evropi nego i svijetu. Ostale reprezentacije iz grupe su slabije od nas i vjerujem da imamo šanse da izborimo direktan plasman na EP”, kazao je Sušić.

Naglasio je da treba biti oprezan i protiv Izraela, Velsa i Kipra i da ih ne treba potcijeniti.

Ivica Osim: Opasna je Belgija, ali ni Izrael nije ništa lakši

“Ako posmatrate sa strane, onda možete kazati da smo dobili laganu grupu. Ali, u životu nikada ne treba biti nadobudan, niti protivnika treba podcjenjivati. U našem slučaju može biti opasna Belgija, ali ni Izrael nije ništa lakši. Mi o toj zemlji zanamo jako malo, tamo niko ne ide, ali oni sigurno imaju kvalitetne igrače”, rekao je za NAP bh. nogometni stručnjak Ivica Osim.


Mensur Mujdža: Dobro je što smo izbjegli Srbiju i Hrvatsku

Nogometni reprezentativac Bosne i Hercegovine Mensur Mujdža u izjavi za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) rekao je kako je više nego zadovoljan sa kvalifikacionom grupom koju je naša zemlja dobila u žrijebu za Evropsko prvenstvo u nogometu, koje će se 2016. godine održati u Francuskoj. “Mislim da smo birali svojom rukom koga želimo u grupi, ne bi izabrali ovako povoljne protivnike. Ne treba se unaprijed radovati. Svakog protivnika treba shvatiti ozbiljno. Ali, siguran sam da, ako budemo pametni, možemo izboriti plasman na Evropsko prvenstvo u Francuskoj”, kaže Mujdža.


Ćiro Blažević: Idemo na Euro 2016.

“Grupa ne može biti bolja. Poslije Mundijala idemo i na Evropsko prvenstvo!”, izjavio je danas Miroslav Ćiro Blažević, popularni “trener svih trenera”.

grupa_b1U Nici su danas izvučene grupe kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u nogometu koje će se 2016. godine održati u Francuskoj. Reprezentacija BiH igrat će u grupi B, odlučio je žrijeb. Andora, Kipar, Vels, Izrael i Belgija u grupi sa BiH.
53 evropske reprezentacije, među kojima i BiH, saznale su svoje protivnike na putu za Evropsko prvenstvo u nogometu 2016. godine.

Grupa A: Holandija, Češka Republika, Turska, Latvija, Island, Kazahstan

Grupa B: Bosna i Hercegvoina, Belgija, Izrael, Vels, Kipar, Andora

Grupa C: Španija, Ukrajina, Slovačka, Bjelorusija, Makedonija, Luksemburg

Grupa D: Njemačka, Irska, Poljska, Škotska, Gruzija, Gibraltar

Grupa E: Engleska, Švicarska Slovenija, Estonija, Litvanija, San Marino

Grupa F: Grčka, Mađarska, Rumunija, Finska, Sjeverna Irska, Farska Ostrva

Grupa G: Rusija, Švedska, Austrija, Crna Gora, Moldavija, Lihtenštajn

Grupa H: Italija, Hrvatska, Norveška, Bugarska, Azerbejdžan, Malta

Grupa I: Portugal, Danska, Srbija, Armenija, Albanija, Francuska

Nakon žrijeba planiran je sastanak timova iz istih grupa, tako da će se delegacija NSBiH u ponedjeljak vratiti u Sarajevo. Susreti kvalifikacija igrat će se od septembra 2014. do oktobra 2015. godine, a reprezentacija BiH pokušat će da izbori prvi nastup na evropskom prvenstvu. Na završnom turniru u Francuskoj od 10. juna do 10. jula 2016. godine učestvovat će 24 reprezentacije. Uz domaćina Francusku, plasman iz kvalifikacija izborit će po dvije najbolje ekipe iz svake grupe, te najbolja trećeplasirana ekipa. Ostalih osam trećeplasiranih ekipa igrat će dodatne kvalifikacije za preostala četiri mjesta. EURO u Francuskoj održat će se u devet gradova, Bordou, Lensu, Lilu, Lionu, Marseju, Nici, Parizu, Sent-Etienu i Tuluzu. Na završnom turniru odigrat će se 51 utakmica nakon kojih ćemo saznati ko je novi prvak Evrope.