Subota, Oktobar 21, 2017
Unsko-sanski kanton 0° C Snow
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Bosna i Hercegovina, Izdvojeno
Lajčak: Za BiH i Balkan prioritet članstvo u EU
21. Oktobar. 2017.Izvor vijesti: SRNA
Predsjednik Generalne skupštine UN Miroslav Lajčak istakao je da je za Balkan i BiH konkretno prioritet članstvo u EU i to kao dio jasne strategije, bez obzira na prijateljstva koje zemlje poput BiH i Srbije razvijaju sa Rusijom ili Turskom.
 
 “Takva prijateljstva su sasvim normalna, dok je strategija nešto sasvim drugo”, rekao je Lajčak za “Dnevni avaz”.

Bivši visoki predstavnik u BiH i aktuelni šef slovačke diplomatije nema dilemu da BiH ima evropsku perspektivu, ali problem vidi u političarima koji više deklarativno nego istinski predvode zemlju ka EU, vraćajući je čak nazad na tom putu.

Lajčak je, govoreći o situaciju na Balkanu, rekao da se to područje poprilično odmaklo od toga da, kako u UN definišu, bude bezbjednosna prijetnja. On je dodao je da su balkanske zemlje danas “snabdjevači bezbjednosti”, što je veliko dostignuće.

Lajčak je naglasio je da on posebno pažljivo prati situaciju u BiH u kojoj, kako kaže, funkcionisanje zemlje ostaje veliko pitanje.

Navodeći da je pristrasan prema BiH, koja je postala dio njegovog života, istakao je činjenicu da zemlja ne ide naprijed brzinom kojom bi mogla i kao što to ljudi zaslužuju.

“BiH je među onima koji snabdijevaju strane borce i taj fenomen je tu. Ali, isto tako je i činjenica da je u ovom času zemlja u miru i da ima evropsku perspektivu, a političari u BiH su iznijeli mnoga javna obećanja da će implementirati tu perspektivu”, kaže Lajčak.

On je istakao obavezu političara da poštuju svoju riječ, te da građani od njih svakodnevno trebaju reagovati ako vide da institucije ne rade kako treba.

“Nisam pristalica protesta i izlaska na ulice. Mislim da postoji mnogo drugih načina, putem građanskog društva i medija treba tražiti svoja prava. Treba bolja komunikacija između politike i društva, što je veoma bitno”, dodao je Lajčak.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision