Nedjelja, August 10, 2014
Unsko-sanski kanton 11° C Cloudy
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Region, Vijest dana, Vijesti
Lalovac: Pad rejtinga je upozorenje Vladi, plaće i penzije su sigurne
10. August. 2014.

Zagreb – Ministar financija Boris Lalovac je ocijenio kako je sniženje kreditnog rejtinga agencije Fitch Hrvatskoj upozorenje Vladi i ministrima da se mora ozbiljno razmišljati o rashodovnoj strani budžeta, a predsjednik Republike Ivo Josipović drži da to sniženje rejtinga znači da svijet Hrvatsku prepoznaje kao ekonomiju koja još nije izašla iz krize.

Mislim da je ovo upozorenje da dugoročno moramo ozbiljno razmišljati o rashodovnoj strani budžeta. Kratkoročno još imamo daha, ali dugoročno, već u 2014. i 2015. godini, ukoliko bude veći poremećaj na financijskom tržištu, to bi moglo utjecati na javne financije i zbog toga se nadam da će svi ministri zajedno s Vladom ozbiljno razmotriti rebalans ove godine, rekao je ministar Lalovac danas u Metkoviću, odgovarajući na pitanja novinara u vezi s najnovijim sniženjem kreditnog rejtinga Hrvatske. Na upit novinara hoće li ovaj pad kreditnog rejtinga utjecati na financije, ministar Lalovac je rekao kako se nada da u ovoj godini neće. U ovoj godini smo već izašli na financijsko tržište i nadam se da do kraja godine to neće utjecati, iako bi bilo nekih novih zaduženja. Međutim, dugoročno svakako znači, ukoliko se dogode nekakvi veći poremećaji na financijskom tržištu, to bi svakako utjecalo na stanje javnih financija, kazao je Lalovac.

Na upit kako komentira objašnjenje agencije Fitch da će se recesija u Hrvatskoj nastaviti i da sumnja da Vlada može izvući zemlju iz krize, ministar Lalovac je kazao kako je Fitsch analizirao dvije velike stvari koje pokušavamo ostvariti – gospodarski rast i smanjenje javnog duga. Ako ih promijenimo, svakako će utjecati na pozitivne promjene rejtinga, rekao je. Dodao je kako se nada da će premijer s užim kabinetom prihvatiti njegov prijedlog, a to je, kazao je rasterećenje građana što se tiče poreza na dohodak; hajdemo reći, ono proširenje poreznih razreda, što će svakako utjecati na potrošnju. Na upit hoće li doći do smanjenja plaća zbog slabog punjenja proračuna, ministar Lalovac je odgovorio niječno i ponovio da su mirovine i plaće neupitne.

Agencija Fitch snizila je jučer kreditni rejting Hrvatske za jedan stupanj, na ‘BB’ za dugoročno zaduživanje u stranoj valuti i ‘BB+’ u domaćoj, jer očekuje nastavak recesije i sumnja da će država uskoro stabilizirati javni dug.

ZADNJE VIJESTI IZ Region Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision