Utorak, Februar 13, 2018
Unsko-sanski kanton -6° C Cloudy
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Izdvojeno, USK
Ljekari u Unsko-sanskom kantonu ponovo prijete štrajkom: Nema novca za realizaciju kolektivnog ugovora potpisanog 1. decembra?
13. Februar. 2018.Izvor vijesti: rtvusk.ba

Nakon štrajka kojeg je organizirao Sindikat doktora medicine i stomatologije u novembru mjesecu i sada već očigledno pod pritiskom potpisanom nerealnom kolektivnom ugovoru između Sindikata doktora medicine i stomatologije i Vlade Unsko-sanskog kantona, preko 300 ljekara prekinulo je tada sa štrajkom i vratili su se ispunjavanju svojih obaveza.

Međutim, kako su pojedini tada upozoravali, nakon dva mjeseca od potpisivanja i tek 12 dana od početka primjene ovog kolektivnog ugovora naziru se problemi. Prema tvrdnjama uprave Kantonalne bolnice, ukoliko bi se primijenio kolektivni ugovor, bila bi upitna isplata februarske plate.

Ministarstvo zdravstva također odbija odgovornost za novonastali problem, jer prema njihovim riječima za medije, upozoravali su na probleme koji se sada događaju.

Direktor Kantonalne bolnice tvrdi da su pregovori sa Sindikatom doktora medicine trajali kratko i bez dogovora sa drugim sindikatom koji okuplja puno veći broj zdravstvenih radnika, a čiji kolektivni ugovor uskoro ističe.

“U mojim razgovorima sa direktorom Zavoda za zdravstveno osiguranje, tih sredstava nema. Ukoliko se krene sa kolektivnim ugovorom, Kantonalna bolnica nema ta sredstva, neće moći isplatiti, onda prijete tužbe.”, kazao je u izjavi za Dnevnik RTVUSK direktor Kantonalne bolnice, Dervišević.

U sindikatu tvrde da neće pokretati tužbe protiv Kantonalne bolnice, ali isto tako ne vjeruju da sredstva ne postoje za minimum koji traže.

Međutim, postavlja se pitanje, na koji način će da funkcioniraju zdravstvene ustanove prije svih Kantonalna bolnica koja nije u stanju izmirivati tekuće obaveze, koja po svemu sudeći će na godišnjem nivou imati dodatni milion konvertibilnih maraka rashoda novog kredita, te na to sve dodatnih 16 miliona rashoda za povećanje plata. Da li se radi o potpisivanju kolektivnog ugovora za mir u kući, iako se znalo da isti neće biti ispoštovan, ostaje nam da vidimo.Da li nas identičan scenario očekuje i nakon početka primjene kolektivnog ugovora u obrazovanju koji je potpisan 22. decembra, ostaje nam da vidimo.

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision