Tim psihologa Univerziteta u Pekingu objavio je istraživanje u magazinu “Food Quality and Preference” u kojem je bilo uključeno 50 studenata u ranim 20-im godinama. Polovina studenata na kojima je vršeno istraživanje svaki dan su pili crni čaj, a drugi su pili običnu vodu.
Psiholozi su pratili njihove kognitivne i kreativne vještine kroz razne testove. U prvom testu studenti su morali kreirati zgradu od blokova različitih oblika i veličina, a u drugom testu su morali kreirati ime za restoran. Njihove rezultate potom su analizirali stručnjaci koji nisu učestvovali u istraživanju.
Studenti koji su svakodnevno konzumirali čaj konstantno su osvajali veće ocjene za kreativnost u oba testa. Prema rezultatima istraživanja, ispijanje čaja prije bilo kakvog složenog zadatka povećava kognitivne vještine kod ljudi. Međutim, to ne znači da će ljudi koji duže vrijeme piju čaj postati kreativniji. Čaj sadrži supstance koje opuštaju mozak zbog čega, tvrde psiholozi, ljudi opuštenije koriste sve svoje kapacitete te samim tim kreativnije razmišljaju.
“Dva biološka sastojka, kofein i tanin, imaju blagotvorne efekte na pažnju koja je neophodna za kognitivne funkcije”, kažu psiholozi iz Pekinga. Tako da, ukoliko vam je potrebna bolja koncetracija prilikom rada na velikim projektima, uzmite šolju toplog čaja prije rada.