London: Danas konferencija o investiranju u Zapadni Balkan
24. Februar. 2014. u 18:11

U Londonu će danas biti organizirana konferencija na visokom nivou koju organizira Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) o investiranju u regiju zapadnog Balkana. Našu zemlju na ovoj važnoj konferenciji predstavljat će predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.

Na konferenciji će učestvovati i premijeri Albanije Edi Rama, Crne Gore Milo Đukanović, Hrvatske Zoran Milanović,Kosova Hašim Tači,Makedonije Nikola Gruevski, te premijer Srbije Ivica Dačić.

Iz Ureda predsjedavajućeg Bevande je potvrđeno da će on na ovoj konferenciji predstaviti Bosnu i Hercegovinu i njene neiskorištene potencijale, a zatim će, zajedno s ostalim kolegama iz regije, definirati zajedničke interese i pretočiti ih u potencijalne regionalne projekte.

Iz EBRD-a je najavljeno da će evropski komesar za proširenje Štefan File u okviru konferencije, na četiri odvojena panela razgovarati o regionalnim projektima i prilikama za investiranje u oblasti energije, transporta i privredna društva, kao i o načinima za poboljšanje poslovne klime.

File je 18. februara na sastanku u Sarajevu obavijestio predsjedavajućeg Bevandu da će prisustvovati konferenciji u Londonu, te da će tom prilikom predložiti nove ideje za prevazilaženje problema i pokretanje dijaloga u BiH.