Keri donosi pomoć Ukrajini, Putin: Krim kao Kosovo – Sankcije Rusiji pogubne po finansijski sistem SAD?
4. Mart. 2014. u 8:00

17:30  – MOSKVA, KIJEV, NJUJORK, BRISEL, SEVASTOPOLJ – Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je u Ukrajini izveden neustavni državni udar i naglasio da zasad nema potrebe za primjenom sile na Krimu, ali je situaciju na tom poluostrvu uporedio a onom na Kosovu, rekavši da stanovništvo Krima ima pravo na samoopredjeljenje, kao što je to prethodno dozvoljeno kosovskim Albancima. Američki državni sekretar Džon Keri doputovao je u Kijev i najavio ekonomski paket i tehničku podršku Ukrajini.

16.28 – Evropska unija će pomoći Ukrajini da isplati Rusiji dvije milijarde dolara koliko duguje ruskom gasnom gigantu “Gaspromu”, rekao je danas komesar EU za energetiku Ginter Etinger.
15.55 – Evropska komisija će sutra ponuditi paket pomoći Ukrajini u vrjednosti od preko milijardu evra, dan uoči samita lidera Evropske unije u Briselu na kom će se razgovarati o situaciji u Ukrajini, izjavio je danas jedan od portparola Komisije.
15.43 – Šef Ukrajinske službe bezbjednosti Valentin Nalivaičenko zatražio je danas od Rusije da Ukrajini izruči Viktora Janukoviča, javio je Itar Tas s.

14:30 – MOSKVA – Ukoliko Sjedinjene Američke Države uvedu sankcije Moskvi zbog Ukrajine, Rusija bi mogla da smanji na nultu vrednost svoju ekonomsku zavisnost od SAD, rekao je danas savetnik Kremlja Sergej Glazijev, upozorivši da američkom finansijskom sistemu preti “krah” ako se to dogodi. “Pronašli bismo način ne samo da svedemo svoju zavisnost od SAD na nulu, već i da se izvučemo iz tih sankcija sa većom koristi za sebe”, kazao je Glazijev, a prenosi AFP. “Pokušaj objavljivanja sankcija bi se završio krahom američkog finansijskog sistema, čime bi bila okončana i dominacija SAD u globalnom finansijskom sistemu”, upozorio je ekonomski savetnik Kremlja. On je, takođe, rekao da ukoliko Sjedinjene Američke Države nametnu sankcije Rusiji zbog Ukrajine, Moskva bi mogla biti primorana da odbaci dolar kao rezervnu valutu za međunarodne transakcije i da odbije otplatu kredita američkim bankama. Predsjednik SAD Barak Obama poručio je juče Rusiji da stoji na pogrešnoj strani istorije kad je riječ o Ukrajini, i da potezi Moskve predstavljaju kršenje međunarodnog prava. Obama je novinarima rekao i da SAD razmatraju ekonomske i diplomatske mogućnosti za izolovanje Rusije, prenele su agencije.

Lavrov: Nadamo se da nam Zapad neće uvesti sankcije

Rusija se nada da joj njeni partneri sa Zapada neće uvesti sankcije zbog postupaka zvanične Moskve u vezi ukrajinske krize, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

London nije za sankcije Rusiji

Velika Britanija se protivi uvođenju trgovinskih ili finansijskih sankcija Rusiji zbog intervencije u Ukrajini, navode danas svijetski mediji, pozivajući se na očito zvaničan dokument koji je fotografisan u rukama jednog visokog zvaničnika dok ga je nosio u Dauning strit. Neimenovani britanski zvaničnik je uslikan juče u trenutku kada je, noseći dokument, išao na sastanak u kancelariju premijera Dejvida Kamerona, preneo je Bi-Bi-Si (BBC) i nekoliko drugih listova. London je sve popularnija destinacija za bogate Ruse, a londonske banke i trgovinske kompanije privlače pozamašne sume ruskog novca, podsjeća francuska agencija.