Nedjelja, Juli 13, 2014
Unsko-sanski kanton 0° C Clear
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Bosna i Hercegovina, Vijesti
Majke Srebrenice na mjestu masovnog stradanja u Pilici
13. Juli. 2014.

Preživjele žrtve genocida u Srebrenici i članovi porodica žrtava danas su u Domu kulture u selu Pilica, u blizini Zvornika, mjestu gdje su vojne i policijske snage Republike Srpske (RS) u julu 1995. godine, prema svjedočenju preživjelih u Haškom tribunalu, ubile više od 500 Bošnjaka, položile cvijeće i vijence.

Prethodno je ista delegacija položila cvijeće i proučila Fatihu ubijenim u julu 1995. u krugu Zemljoradničke zadruge Kravica, u blizini Bratunca.

Dolazak majki žrtava srebreničkog genocida, rodbine i prijatelja na oba mjesta osiguravali su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Posjeta masovnom stratištu Bošnjaka u Pilici i polaganje cvijeća upriličena je u okviru obilježavanja 19. godišnjice genocida u Srebrenici, dva dana nakon što je u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari održana komemoracija i obavljen ukop 175 žrtava, nakon kojeg je broj dosad sahranjenih u mezarju Potočari 6.241.

Predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice” Hatidža Mehmedović bila je među majkama koje su posjetile stratište u Pilici. Hatidžin 17-godišnji sin Almir ubijen je u Domu kulture u Pilici.

“Nažalost, ovdje su se nalazila djeca, maloljetnici, nemoćni ljudi, koji su vapili za pomoć. Nije im se pomoglo, a svi smo mislili da će nam neko pomoći”, kazala je Mehmedović.

Prisjetila se dana koje je njen maloljetni sin proveo na ovom mjestu, o kojima je saznala iz priča očevidaca.

“Najteže mi je bilo kada sam čula da su se krili ispod pozornice Doma kulture. Nije bilo milosti, ni goloruka djeca nisu bila zaštićena”, kazala je Mehmedović.

Hatidža je sina Almira identificirala 2007. godine, a ukopala ga je na kolektivnoj dženazi u Potočarima 2010. godine.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision