Subota, August 2, 2014
Unsko-sanski kanton 1° C Rain And Snow
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Region, Vijesti
Makedonci obilježavaju Dan republike
2. August. 2014.

U Makedoniji će danas svečano biti obilježen Dan Republike, spomen na dan kada je 1903. godine podignut Kruševski ustanak i na dan kada je 1944. godine održano Prvo zasjedanje Antifašističkog sobranja narodnog oslobođenja Makedonije (ASNOM).

Dva historijska Ilindana – 111 godina od Kruševskog ustanka i 70 godina od Prvog zasjedanja ASNOM-a, bit će obilježeni narodnim skupovima na Mečkinom Kamenu u Kruševu i kumanovskom mjestu Pelince, u blizini manastira Prohor Pčinjski.

Iako je Prvo zasjedanje ASNOM-a, na kome su udareni temelji makedonske države održano 2. augusta 1944. godine u manastiru Sveti Prohor Pčinjski u Srbiji, makedonski državni vrh je prije četiri godine odlučio da se nacionalni praznik – Dan državnost obilježava u Makedoniji.

Godišnjice ASNOM-a ranije su obilježavane u manastiru Sveti Prohor Pčinjski u Srbiji, ali je zbog spora Srpske pravoslavne crkve s autokefalno nepriznatom Makedonskom crkvom, državni vrh odlučio da proslave organizuje u muzeju u Pelincu, izgrađenom 2003. godine, uz samu granicu sa Srbijom.

Moto ovogodišnjeg obilježavanja Dana Republike je “Od sna do sunca”. Kruševski ustanak počeo je 2. augusta 1903. godine na pravoslavni praznik Ilindan. Oko 800 ustanika oslobodilo je grad, a nakon dva dana Nikola Karev proglasio je Kruševsku republiku i postao njen predsjednik.

Kruševska republika je trajala 10 dana, jer je osmanlijska vojska pod komandom Bahtijar-paše povratila vlast u Kruševu.

ZADNJE VIJESTI IZ Region Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision