Ukoliko tokom nadolazećeg Bajrama želite isprobati nešto drugačiju poslasticu, zašto ne biste pripremili baklavu s Nutellom?
- 500 g kora za baklavu
- 400 g Nutelle
- 200 g pečenih lješnjaka
- 200 g istopljenog putera
- malo ulja
Agdu ćete napraviti koristeći:
- 1,5 čašu šećera
- dvije čaše vode
- kašičicu soka od limuna
Priprema:
Ispecite lješnjake i isjeckajte ih. Istopite puter i pomiješajte s uljem. Puterom premažite tepsiju u kojoj ćete peći baklavu. Stavite koru i premažite je puterom.
Ovaj postupak ponovite pet puta, a zatim na petu koru premažite Nutellom i pospite lješnjacima. Preko stavite koru, premažite je puterom. Postupak ponovite pet puta. Opet premažite Nutellom i dodajte lješnjake. Ponovo redajte kore.
Isjecite baklavu i stavite da se peče na 200 stepeni dok ne porumeni. Zatim smanjite na 100 stepeni i pecite još 15 minuta. Skuhajte agdu. Već pečenu baklavu zalijte agdom i pustite da upije.