Mandarine pripadaju citrusima, a u poređenju sa narandžama, manje su, sadrže više vode i imaju manje kiseline i šećera. Mandarine imaju i relativno malo ugljikohidrata u poređenju sa drugim vrstama voća, ali zbog njihove veličine lako možemo pojesti više nego što je preporučeno.
Jedna mandarina manje veličine (oko 76 g) sadrži 40 kalorija, 0,6 g proteina, 10,1 g ugljikohidrata i 0,2 g masti.
Odličan su izvor vitamina C, tiamina i folne kiseline.
Najbolje ih je jesti svježe, ali sa mandarinama možete pripremiti i ukusne kolače. Evo jednog prijedloga:
Potrebni sastojci: šest, sedam mandarina, tri jaja, dvije šolje od dva dcl šećera, jedna šolja ulja, jedna šolja mlijeka, dvije šolje brašna, pola kesice praška za pecivo, jedan vanilin šećer.
Postupak pripreme:
Mandarine ogulite i prerežite na pola. Svaku polovinu umočite u šećer i isječenom stranom položite na dno kalupa obloženog papirom za pečenje. Redajte ih u krug.
Cijela jaja umutite pjenasto sa šećerom da pobijele. Sipajte ulje i mlijeko, potom dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i vanilin šećerom.
Izmiksajte, pa prelijte preko mandarina.
Zagrijte rernu, pa pecite kolač 30-40 minuta, u zavisnosti od rerne.
Pečeni kolač ostavite da se prohladi, potom prislonite tanjir i okrenite ga. Pažljivo odvojite papir za pečenje.
Ohlađeni kolač sijecite na kriške i poslužite.
Izvor: Faktor