Masovni protesti u Turskoj: Dvije smrti nakon sahrane tinejdžera
13. Mart. 2014. u 23:32

Turska i danas oplakuje ubijene u sukobima na demonstracijama. Dvadesetdvogodišnji Burakcan Karamanoglu ubijen je u srijedu u istanbulskom naselju Beyoglu kada je grupa ljudi, za koju se vjeruje da se vraćala sa dženaze 15-godišnjem Berkinu Elvanu, nakon verbalnog sukoba otvorila vatru na njega i prijatelje.Karamanoglu je upucan u glavu i odmah je preminuo, a dva njegova prijatelja su povrijeđena.

Istog dana u gradu Tunceli na istoku Turske od srčanog udara preminuo je mladi policajac Ahmet Küçüktağ (31).Novi val protesta dogodio se u vrijeme kada je nakon 269 dana u komi preminuo 15-godišnji Elvan, tinejdžer povrijeđen u protestima u toj zemlji u junu prošle godine. On je za vrijeme protesta u parku Gezi izašao do prodavnice da kupi hljeb.

Berkinova smrt u utorak je pokrenula nasilne proteste u najmanje 32 turska grada, pri čemu je policija ispaljivala suzavce i vodene topove u Ankari i Istanbulu.

Mnogi demonstranti su uhapšeni, a na stotine je povrijeđenih, prenose turski mediji.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan u četvrtak je optužio demonstrante da pokušavaju “sijati haos” nakon najtežeg dana građanskih nemira u Turskoj otkako su zemlju preplavile demonstracije prošlog ljeta.